Brukselka, a właściwie kapusta brukselska, to podobno odmiana powstała w efekcie skrzyżowania ze sobą jarmużu i kapusty głowiastej. Te małe warzywne kulki, tak niechętnie spożywane przez dzieci, są bardzo zdrowe – nie tylko wspomagają układ odpornościowy, ale też wykazują działanie antynowotworowe dzięki obecności sulforafanu, będącego silnym przeciwutleniaczem. Brukselka przyspiesza również leczenie infekcji, a ponadto jest polecana kobietom z problemami hormonalnymi ze względu na swoją zdolność do usuwania nadmiaru estrogenu z organizmu. Co więcej, zawiera ona naprawdę sporą dawkę witaminy C – już 100 gramów brukselki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Brukselka słynie również z różnorodnych składników mineralnych obecnych w składzie, a do tych zaliczamy magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas, cynk oraz miedź i mangan.
Brukselka zapiekana w miodzie z bakaliami i serem feta – składniki:
- 0,5 kg brukselki
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- op. sera typu feta
- szczypta soli, pieprzu i chili
- kilka sztuk suszonych moreli
- pól szklanki orzechów włoskich
- łyżeczka cukru
Jak zrobić brukselkę zapiekaną w miodzie z bakaliami i serem feta:
1. Brukselkę myjemy i obieramy z zewnętrznych listków. Gotujemy 10 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Odsączamy i studzimy.
2. Do dużej miski wlewamy oliwę i mieszamy z musztardą, miodem, solą, pieprzem i chili.
3. Wystudzone brukselki kroimy na połówki, wrzucamy do miski z przygotowanym dipem i dokładnie obtaczamy w sosie. Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy 15 minut w 180 st.
4. Wyjmujemy, posypujemy posiekanymi orzechami, pokrojonym serem feta i posiekanymi morelami. Pieczemy jeszcze 10 minut.