Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią – składniki:
- 250 g masła
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- łyżka posiekanej szałwii
- 700 g brukselki
- sól
- łyżeczka cukru
- pieprz
Jak zrobić brukselkę z orzechami włoskimi i szałwią:
1. Miękkie masło mieszamy z orzechami i szałwią. Przekładamy je na pergamin i formujemy wałeczek. Pergamin zwijamy ciasno, wkładamy masło do lodówki.
2. Brukselki myjemy, odcinamy końce i gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem cukry (ok. 10 minut, by była lekko twarda). Przekładamy ją do miski, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy wyjęte z lodówki i pokrojone w krążki orzechowo-szałwiowe masło i podajemy. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Przepis: Maria Szkop
Ćwierć kilo na 800 g brukselki. Masło szałwiowe z brukselką to jest raczej. Jemy łyżką