Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią – składniki:

  • 250 g masła
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka posiekanej szałwii
  • 700 g brukselki
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • pieprz

Jak zrobić brukselkę z orzechami włoskimi i szałwią:

1. Miękkie masło mieszamy z orzechami i szałwią. Przekładamy je na pergamin i formujemy wałeczek. Pergamin zwijamy ciasno, wkładamy masło do lodówki.

2. Brukselki myjemy, odcinamy końce i gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem cukry (ok. 10 minut, by była lekko twarda). Przekładamy ją do miski, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy wyjęte z lodówki i pokrojone w krążki orzechowo-szałwiowe masło i podajemy. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do obiadu.

Przepis: Maria Szkop