Nasze propozycje to proste, aromatyczne dania, które można przygotować w mniej niż godzinę. Z mięsem, wegetariańskie albo wegańskie, każdy więc znajdzie coś dla siebie.
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 40 minut
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym – składniki:
- 500 g oczyszczonej dyni piżmowej (po oczyszczeniu)
- duża cebula
- marchewka
- 60 g świeżego imbiru
- 2 łyżki oliwy
- łyżka masła (opcjonalnie)
- 1 l bulionu warzywnego
- pestki dyni
- pomarańcza (lub 2 mniejsze)
- 150 ml mleczka kokosowego (mała puszka)
- sól
- biały pieprz
- papryczka chili lub chili w płatkach
Jak zrobić zupę krem z dyni:
1. Oczyszczoną z pestek i obraną ze skórki dynię kroimy w kostkę.
2. Cebulę i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Imbir obieramy, drobniutko siekamy.
3. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, aż się zeszkli, następnie dodajemy imbir, marchewkę, dynię, masło (opcjonalnie) i smażymy 4-6 minut.
4. Warzywa zalewamy wrzącym bulionem, gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut).
5. W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni, uważając, by się nie przypaliły. Odkładamy.
6. Z pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do garnka, mieszamy.
7. Zupę zdejmujemy z ognia, mieszając, wlewamy stopniowo mleczko kokosowe, miksujemy, np. za pomocą blendera, doprawiamy solą i białym pieprzem. Następnie zagotowujemy.
8. Dyniową zupę krem rozlewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni, a jeśli lubimy ostre potrawy, to także posiekaną papryczką lub chilli w płatkach.
Potrawka z indyka z dynią i żurawiną
Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 30 minut
Potrawka z indyka z dynią i żurawiną – składniki:
- 400-500 g filetu z indyka
- ząbek czosnku
- łyżka startego imbiru
- sól, pieprz
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 400 g dyni, np. piżmowej
- olej do smażenia
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 3-4 łyżki suszonej żurawiny
- siekana świeża mięta (opcjonalnie)
Jak zrobić potrawkę z indyka z dynią i żurawiną:
1. Indyka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, imbir, sól, pieprz, kurkumę, paprykę słodką i ostrą, mieszamy i odstawiamy.
2. Dynię obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę.
3. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy indyka na złoty kolor (4-5 minut). Wykładamy mięso na talerz, przykrywamy drugim talerzem i odstawiamy.
4. Do rondla dolewamy kolejną łyżkę oleju i obsmażamy dynię. Zalewamy ją 300 ml wody i gotujemy ok. 15 minut, aż będzie miękka. Przed końcem gotowania dodajemy: cukier, sok z cytryny, cynamon i suszoną żurawinę.
5. Kiedy dynia zmięknie, dorzucamy indyka, podgrzewamy jeszcze 1-2 minuty, doprawiamy solą.
6. Na koniec danie posypujemy miętą. Podajemy np. z ryżem.
Rigatoni z pieczoną dynią i szpinakiem
Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 40 minut
Makaron z pieczoną dynią – składniki:
- średniej wielkości dynia hokkaido
- 400 ml mleczka kokosowego
- 100 g szpinaku baby
- 10-15 kawałków suszonych pomidorów
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 400 g makaronu rigatoni lub podobnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz do smaku
Jak zrobić makaron z pieczoną dynią:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury180 st.
2. Dynię myjemy, rozcinamy nożem, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skraplamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Pieczemy 20-25 minut.
3. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy 3 minuty na 2 łyżkach oliwy w dużym, szerokim rondlu. Następnie dodajemy obrany, posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę.
4. Do rondla z cebulą dodajemy upieczoną dynię oraz mleczko kokosowe. Dusimy ok. 10 minut, redukując sos.
5. Dorzucamy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz szpinak. Mieszamy, odstawiamy i trzymamy w cieple.
6. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przekładamy do rondla z sosem, mieszamy i od razu podajemy.
Dynia pieczona z aromatycznymi przyprawami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
- 4 małe dynie hokkaido
- 4-cm kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki miękkiego masła
- ostra papryka mielona
- gałka muszkatołowa
- sól
- oliwa
1. Dynie myjemy, odcinamy w 2/3 czapeczki, delikatnie, po kawałku wydrążamy owoce.
2. Wyjęty miąższ oczyszczamy z pestek i kroimy na niewielkie kawałki.
3. Imbir obieramy, siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Imbir z czosnkiem podsmażamy na łyżce masła, aż się zeszklą i zaczną pachnieć. Zdejmujemy z ognia, żeby się nie przypaliły.
4. Oczyszczone miseczki z dyni nacieramy od wewnątrz solą i resztą masła. Pokrojoną dynię przekładamy do miski, mieszamy z podsmażonym czosnkiem i imbirem, doprawiamy solą, papryką, gałką muszkatołową i mieszamy z 2 łyżkami oliwy.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej dynię i dyniowe miseczki, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. na ok. 30 minut – dynia powinna być miękka i lekko przyrumieniona. Kawałki dyni przekładamy do miseczek dyniowych i od razu podajemy.
Jesienne dyniowe muffinki
Na 12-16 sztuk
Przygotowanie 35 minut plus pieczenie ok. 25 minut
Jesienne dyniowe muffinki – składniki:
- 100 g masła plus do formy
- 250 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 400 g purée z dyni według naszego przepisu
- laska wanilii
Jak zrobić dyniowe muffinki:
1. Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy.
2. Formę do pieczenia babeczek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st.
3. W misce przesianą mąkę łączymy z cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami.
4. W drugiej misce mieszamy jajka z purée z dyni, roztopionym masłem i ziarenkami wyskrobanymi nożykiem ze strąka wanilii.
5. Mokre składniki wlewamy do miski z suchymi i krótko mieszamy – tylko, by składniki się połączyły.
6. Powstałym ciastem napełniamy foremkę lub papilotki (do 2/3 wysokości, bo urosną) i pieczemy ok. 20-25 minut.
Pumpkin spice latte
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Pumpkin Spice Latte – składniki:
- 4 plastry dyni piżmowej
- 400 ml mleka
- przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, laska cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 4 goździki, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżeczki syropu klonowego
- 4 razy espresso
- 200 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.
- mielony cynamon do dekoracji
Jak zrobić pumpkin spice latte:
1. Plastry dyni kroimy w kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 25-30 minut w temperaturze180 st., następnie studzimy i blendujemy na gładkie purée.
2. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy purée z dyni, syrop klonowy i przyprawy (laskę cynamonu, imbir, goździki i gałkę). Mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Wyjmujemy goździki, laskę cynamonu i całość przelewamy do spieniacza do mleka (możemy także użyć miksera, aby spienić dyniowe mleko).
3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
4. Zaparzamy espresso i rozlewamy do kubków, następnie wlewamy porcjami spienione dyniowe mleko.
5. Kawę podajemy z bitą śmietaną oprószoną cynamonem.
ale nikt ci nie kaze. mozesz zupelnie na luzie nie obchodzic.
Informuję, że nie musisz. Nie ma za co.
Ale nadal nie wiem dlaczego mamy obchodzic Halloween. Jaki jest sens tego swieta? Czy to jest swieto jesieni?
to nie jest święto dla glupków
A dla kogo i z jakiego powodu obchodzi sie to swieto? Nadal czekam na wyjasnienie...