Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Placki z dyni – składniki:

  • kawałek dyni ok. 300 g (po oczyszczeniu ok, 250 g)
  • 120 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka zerówki lub od kur z wolnego wybiegu
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Do podania:

  • cukier puder, syrop klonowy, ulubiony dżem

Jak zrobić placki z dyni:

1. Kawałek dyni obieramy, usuwamy pestki. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do miski.

2. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka, cukier i masę dokładnie mieszamy.

3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i mieszamy.

4. Do suchych składników przekładamy mokre składniki i delikatne, krótko mieszamy.

5. Na patelni dobrze rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła i nakładamy porcjami ciasto (np. 2 łyżki na placek).

6. Placki smażymy na średniej wielkości ogniu tak długo, aż się przyrumienią, a góra placka się zetnie (ok. 2 minut), następnie przewracamy placki za pomocą szpatułki na drugą stronę i dosmażamy je ok. 1,5 minuty.

7. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub posmarowane dżemem.

Przepis na placki z dyni – sprawdzone porady:

* Na placki świetnie sprawdzi się dynia muskat (zwana prowansalską lub francuską), hokkaido albo dynia piżmowa.

* Do ciasta na placki możemy dodać, oprócz cukru, cynamon, cukier waniliowy, nasionka wanilii albo odrobinę mielonego imbiru.

* Placuszki warto też przygotować z gotowego dyniowego purée. Przepis na nie znajdziecie tutaj.

* Placki z dyni możemy też upiec w piekarniku (15 minut w temperaturze 180 st.), rozkładając wcześniej porcje ciasta na papierze do pieczenia.