Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Placki z dyni – składniki:
- kawałek dyni ok. 300 g (po oczyszczeniu ok, 250 g)
- 120 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 2 jajka zerówki lub od kur z wolnego wybiegu
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej lub masło klarowane do smażenia
Do podania:
- cukier puder, syrop klonowy, ulubiony dżem
Jak zrobić placki z dyni:
1. Kawałek dyni obieramy, usuwamy pestki. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do miski.
2. Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajka, cukier i masę dokładnie mieszamy.
3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i mieszamy.
4. Do suchych składników przekładamy mokre składniki i delikatne, krótko mieszamy.
5. Na patelni dobrze rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła i nakładamy porcjami ciasto (np. 2 łyżki na placek).
6. Placki smażymy na średniej wielkości ogniu tak długo, aż się przyrumienią, a góra placka się zetnie (ok. 2 minut), następnie przewracamy placki za pomocą szpatułki na drugą stronę i dosmażamy je ok. 1,5 minuty.
7. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub posmarowane dżemem.
Przepis na placki z dyni – sprawdzone porady:
* Na placki świetnie sprawdzi się dynia muskat (zwana prowansalską lub francuską), hokkaido albo dynia piżmowa.
* Do ciasta na placki możemy dodać, oprócz cukru, cynamon, cukier waniliowy, nasionka wanilii albo odrobinę mielonego imbiru.
* Placuszki warto też przygotować z gotowego dyniowego purée. Przepis na nie znajdziecie tutaj.
* Placki z dyni możemy też upiec w piekarniku (15 minut w temperaturze 180 st.), rozkładając wcześniej porcje ciasta na papierze do pieczenia.
Albo bez cukru..
Dynią też z wolnego wybiegu….a i koniecznie maślanka, jogurt i masło od krów wolnomularek