Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 30 minut

Rydze z patelni smażone na maśle – składniki:

  • 500 g niedużych świeżych rydzów
  • 50-60 g masła
  • sól

Do podania:

  • szczypiorek, świeży tymianek lub natka (opcjonalnie)
  • świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)

1. Rydze przebieramy, przycinamy trzony, kapelusze dokładnie czyścimy wilgotną ściereczką i przekładamy na papierowy ręcznik, żeby obeschły. Jeżeli grzyby są bardzo zapiaszczone, to je krótko płuczemy w zimnej wodzie i szybko osuszamy, żeby nie nasiąkły wodą (inaczej podczas smażenia puszczą sok i zaczną się gotować zamiast smażyć).

2. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Kiedy zacznie się pienić, zdejmujemy tę pianę łyżką cedzakową i układamy na maśle rydze – blaszkami do góry – ale tak, żeby kapelusze się nie dotykały. Rydze smażymy na patelni partiami, bo ich zbyt duża ilość również sprawi, że grzyby zaczną puszczać sok i się nie podsmażą! 

3. Rydze smażymy na silnym ogniu 4-5 minut (zależnie od wielkości grzybów). Kapelusze odwracamy i dosmażamy jeszcze 3-4 minuty. Pod koniec smażenia oprószamy je solą, mieszamy, przekładamy na talerze i posypujemy zieleniną oraz świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie).

Przepis na rydze z patelni smażone na maśle – sprawdzone porady:

* Grzyby z patelni warto podać z wiejskim chlebem lub na czosnkowych grzankach.

* Smak potrawy możemy podkręcić, dodając do grzybów ząbek czosnku lub duszoną na maśle cebulę.