Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

  • 400 g dyni
  • 200 g cukinii
  • 2 dymki ze szczypiorem lub mała cebula
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • po 1/3 łyżeczki: imbiru, kurkumy, słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • jajko
  • masło klarowane do smażenia
  • sól

1. Na tarce o średnich oczkach ścieramy obraną dynię, cukinię, cebulę i przekładamy do miski.

2. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, przyprawy (oprócz soli) i jeśli chcemy, trochę szczypiorku, mieszamy. Dodajemy jajko i mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy masło, nakładamy porcje masy warzywnej (po około 2 łyżki na placek), rozpłaszczając je i smażymy na złoty kolor.

4. Placki oprószamy solą, przewracamy na drugą stronę i rumienimy.

5. Gotowe placki odkładamy na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

6. Placki podajemy np. z sosem jogurtowo-szczypiorkowym lub jogurtowo-czosnkowym.