Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
- 400 g dyni
- 200 g cukinii
- 2 dymki ze szczypiorem lub mała cebula
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- po 1/3 łyżeczki: imbiru, kurkumy, słodkiej papryki
- szczypta chili
- jajko
- masło klarowane do smażenia
- sól
1. Na tarce o średnich oczkach ścieramy obraną dynię, cukinię, cebulę i przekładamy do miski.
2. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, przyprawy (oprócz soli) i jeśli chcemy, trochę szczypiorku, mieszamy. Dodajemy jajko i mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy masło, nakładamy porcje masy warzywnej (po około 2 łyżki na placek), rozpłaszczając je i smażymy na złoty kolor.
4. Placki oprószamy solą, przewracamy na drugą stronę i rumienimy.
5. Gotowe placki odkładamy na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
6. Placki podajemy np. z sosem jogurtowo-szczypiorkowym lub jogurtowo-czosnkowym.