Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Schładzanie ciasta: 45 minut
Pieczenie: 40 minut
Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem – składniki:
Na ciasto:
- 140 g mąki orkiszowej drobno mielonej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 100 g zimnego masła
Na nadzienie:
- 2 deserowe jabłka
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżki masła
Na sos karmelowy:
- 200 g drobnego cukru
- 3 łyżki wody
Do podania:
- lody waniliowe
Przepis na galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem – przygotowanie:
1. Na ciasto mąkę przesiewamy na blat, dodajemy cukier, sól, kardamon oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekamy nożem masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Łączymy składniki, krótko je zagniatając – jeśli ciasto nie chce się zlepiać, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.
2, Na nadzienie jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z limonki, żeby jabłka zachowały jasny kolor, posypujemy cukrem oraz kardamonem i mieszamy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką. Rozwałkowujemy, by postało koło o średnicy ok. 35 cm.
5. Na środku układamy na zakładkę plasterki jabłka, pozostawiając 3-4 cm wolnego brzegu. Masło roztapiamy w rondelku i za pomocą pędzelka smarujemy nim jabłka. Zawijamy brzegi ciasta na owoce (możemy sobie pomagać, podważając je łopatką). Pieczemy 35-40 minut.
6. Na sos karmelowy na patelni podgrzewamy cukier z 3 łyżkami wody, aż zacznie się topić. Podgrzewamy dalej, lekko poruszając patelnią, aż syrop zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia. Płynnym karmelem polewamy ciasto. Deser podajemy np. z kulką lodów.
Jabłka w cieście serowym
Na 24-32 ciastka
Przygotowanie: 30 minut
Schładzanie ciasta: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Jabłka w cieście serowym – składniki:
- 250 g twarogu
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki soli soli
- 4-5 deserowych jabłek
- sok z cytryny
- cukier puder do posypania
Przepis na jabłka w cieście serowym –– przygotowanie:
1. Twaróg dwukrotnie mielimy.
2. Mąkę przesiewamy na blat i mieszamy z cukrem waniliowym oraz solą. Dodajemy masło, siekamy je, dorzucamy ser, rozdrabniamy go nożem i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
3. W tym czasie jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, owoce skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie z ściemniały.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.
5. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną chowamy do lodówki, by się nie ogrzewała, drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy, kształtując z niego prostokątny placek o grubości około 3 milimetrów, i kroimy najpierw w szerokie pasy, a potem w trójkąty takiej wielkości, by zmieścił się na nim kawałek jabłka.
6. Na każdym trójkącie kładziemy kawałek jabłka, zawijamy i lekko dociskamy, by ciastko się skleiło (każdy pakiecik możemy 2-3 razy naciąć, żeby podczas pieczenia powstał na ciastku dekoracyjny ażur). Tak samo przygotowujemy drugą porcję ciastek.
7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ciastka z jabłkami tak, by łączenie ciasta znalazło się na spodzie, i pieczemy ok. 20 minut.
8. Kiedy zawijaski wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Tarta waniliowa z kremem budyniowym i z różami z owoców
Dla 8 osób (na formę o średnicy 25 cm)
Przygotowanie: 30 minut
Schładzanie ciasta: 30-60 minut
Pieczenie: ok. 25 minut
Tarta waniliowa z kremem budyniowym i z różami z owoców – składniki:
Na ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
Na cukierniczy krem budyniowy crème pâtissière:
- 500 ml mleka
- ziarenka wydrążone z laski wanilii
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
Na jabłkowe róże:
- 7-8 deserowych jabłek, najlepiej z czerwoną skórką
- sok z 1 i 1/2 cytryny
- 200 g cukru
Przepis na tartę waniliową z kremem budyniowym i z różami z owoców – przygotowanie:
1. Na ciasto mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier, sól, zimną wodę i szybko zagniatamy (możemy również zmiksować w malakserze). Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą, schładzamy w lodówce 30-60 minut.
2. Piekarnik nagrzewamy do 220 st.
3. Formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami, fasolą albo ryżem.
4. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180 st., wstawiamy ciasto i podpiekamy 15 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem. Tartę z powrotem wstawiamy do pieca i pieczemy jeszcze 10 minut do momentu, aż ciasto ładnie się zrumieni, studzimy.
5. Na krem w garnku zagotowujemy mleko i ziarenkami wanilii, odstawiamy i przykrywamy, żeby mleko nie wystygło.
6. W drugim garnku żółtka i cukier ucieramy do białości. Dodajemy skrobię i dalej miksujemy, aż uzyskamy gładką masę bez grudek.
7. Do masy jajecznej dolewamy najpierw 100 ml gorącego mleka waniliowego i miksujemy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą. Następnie do zahartowanej masy dodajemy resztę zagotowanego mleka, cały czas mieszając.
8. Garnek z kremem budyniowym stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, znów często mieszając.
9. Od momentu zagotowania gotujemy ok. minuty, aż krem zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy go z ognia, odstawiamy, przykrywając folią spożywczą w ten sposób, by dotykała powierzchni crème pâtissière (dzięki temu zapobiegniemy powstaniu kożucha).
10. Kiedy krem stygnie, przygotowujemy róże. Do garnka wlewamy 700-750 ml wody, sok z cytryny oraz cukier, mieszamy, zagotowujemy.
10. Nieobrane jabłka dzielimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Owoce kroimy na 2-3-mm plasterki, przekładamy do gorącego syropu cukrowego i gotujemy od 30 sekund do minuty. Plasterki powinny stać się miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Owoce odsączamy z syropu i studzimy.
11. W tym czasie gdy jabłka się studzą, wykładamy krem budyniowy na upieczoną tartę.
12. Następnie układamy po 5-6 plasterków jabłek w wachlarzyki, zwijamy, formując różę i układamy na tarcie, wciskając je w budyń. Tartę możemy na koniec posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).