Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem

Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem
Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Schładzanie ciasta: 45 minut
Pieczenie: 40 minut

Galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem – składniki:

Na ciasto:

  • 140 g mąki orkiszowej drobno mielonej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 100 g zimnego masła

Na nadzienie:

  • 2 deserowe jabłka
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki masła

Na sos karmelowy:

  • 200 g drobnego cukru
  • 3 łyżki wody

Do podania:

  • lody waniliowe

Przepis na galette z mąki orkiszowej z jabłkami i karmelem – przygotowanie:

1. Na ciasto mąkę przesiewamy na blat, dodajemy cukier, sól, kardamon oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekamy nożem masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Łączymy składniki, krótko je zagniatając – jeśli ciasto nie chce się zlepiać, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.

2, Na nadzienie jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z limonki, żeby jabłka zachowały jasny kolor, posypujemy cukrem oraz kardamonem i mieszamy.

3. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.

4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką. Rozwałkowujemy, by postało koło o średnicy ok. 35 cm.

5. Na środku układamy na zakładkę plasterki jabłka, pozostawiając 3-4 cm wolnego brzegu. Masło roztapiamy w rondelku i za pomocą pędzelka smarujemy nim jabłka. Zawijamy brzegi ciasta na owoce (możemy sobie pomagać, podważając je łopatką). Pieczemy 35-40 minut.

6. Na sos karmelowy na patelni podgrzewamy cukier z 3 łyżkami wody, aż zacznie się topić. Podgrzewamy dalej, lekko poruszając patelnią, aż syrop zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia. Płynnym karmelem polewamy ciasto. Deser podajemy np. z kulką lodów.

Jabłka w cieście serowym

Jabłka w cieście serowym
Jabłka w cieście serowym shutterstock

Na 24-32 ciastka
Przygotowanie: 30 minut
Schładzanie ciasta: 30 minut
Pieczenie: 20 minut

Jabłka w cieście serowym – składniki:

  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki soli soli
  • 4-5 deserowych jabłek
  • sok z cytryny
  • cukier puder do posypania

Przepis na jabłka w cieście serowym –– przygotowanie:

1. Twaróg dwukrotnie mielimy.

2. Mąkę przesiewamy na blat i mieszamy z cukrem waniliowym oraz solą. Dodajemy masło, siekamy je, dorzucamy ser, rozdrabniamy go nożem i zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

3. W tym czasie jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, owoce skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie z ściemniały.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.

5. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną chowamy do lodówki, by się nie ogrzewała, drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy, kształtując z niego prostokątny placek o grubości około 3 milimetrów, i kroimy najpierw w szerokie pasy, a potem w trójkąty takiej wielkości, by zmieścił się na nim kawałek jabłka.

6. Na każdym trójkącie kładziemy kawałek jabłka, zawijamy i lekko dociskamy, by ciastko się skleiło (każdy pakiecik możemy 2-3 razy naciąć, żeby podczas pieczenia powstał na ciastku dekoracyjny ażur). Tak samo przygotowujemy drugą porcję ciastek.

7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ciastka z jabłkami tak, by łączenie ciasta znalazło się na spodzie, i pieczemy ok. 20 minut.

8. Kiedy zawijaski wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.

Tarta waniliowa z kremem budyniowym i z różami z owoców

Tarta waniliowa z kremem budyniowym i z różami z owoców
Tarta waniliowa z kremem budyniowym i z różami z owoców Fot. Shutterstock

Dla 8 osób (na formę o średnicy 25 cm)
Przygotowanie: 30 minut
Schładzanie ciasta: 30-60 minut
Pieczenie: ok. 25 minut

Tarta waniliowa z kremem budyniowym i z różami z owoców – składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Na cukierniczy krem budyniowy crème pâtissière:

  • 500 ml mleka
  • ziarenka wydrążone z laski wanilii
  • 5 żółtek
  • 100 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej

Na jabłkowe róże:

  • 7-8 deserowych jabłek, najlepiej z czerwoną skórką
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
  • 200 g cukru

Przepis na tartę waniliową z kremem budyniowym i z różami z owoców – przygotowanie:

1. Na ciasto mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier, sól, zimną wodę i szybko zagniatamy (możemy również zmiksować w malakserze). Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą, schładzamy w lodówce 30-60 minut.

2. Piekarnik nagrzewamy do 220 st.

3. Formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami, fasolą albo ryżem.

4. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180 st., wstawiamy ciasto i podpiekamy 15 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem. Tartę z powrotem wstawiamy do pieca i pieczemy jeszcze 10 minut do momentu, aż ciasto ładnie się zrumieni, studzimy.

5. Na krem w garnku zagotowujemy mleko i ziarenkami wanilii, odstawiamy i przykrywamy, żeby mleko nie wystygło.

6. W drugim garnku żółtka i cukier ucieramy do białości. Dodajemy skrobię i dalej miksujemy, aż uzyskamy gładką masę bez grudek.

7. Do masy jajecznej dolewamy najpierw 100 ml gorącego mleka waniliowego i miksujemy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą. Następnie do zahartowanej masy dodajemy resztę zagotowanego mleka, cały czas mieszając.

8. Garnek z kremem budyniowym stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, znów często mieszając.

9. Od momentu zagotowania gotujemy ok. minuty, aż krem zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy go z ognia, odstawiamy, przykrywając folią spożywczą w ten sposób, by dotykała powierzchni crème pâtissière (dzięki temu zapobiegniemy powstaniu kożucha).

10. Kiedy krem stygnie, przygotowujemy róże. Do garnka wlewamy 700-750 ml wody, sok z cytryny oraz cukier, mieszamy, zagotowujemy.

10. Nieobrane jabłka dzielimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Owoce kroimy na 2-3-mm plasterki, przekładamy do gorącego syropu cukrowego i gotujemy od 30 sekund do minuty. Plasterki powinny stać się miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Owoce odsączamy z syropu i studzimy.

11. W tym czasie gdy jabłka się studzą, wykładamy krem budyniowy na upieczoną tartę.

12. Następnie układamy po 5-6 plasterków jabłek w wachlarzyki, zwijamy, formując różę i układamy na tarcie, wciskając je w budyń. Tartę możemy na koniec posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).