Na 250 ml sosu*
Przygotowanie: 50 minut

Sos pomidorowy – składniki:

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 60 ml oliwy
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 10 listków świeżej bazylii, łyżeczka tymianku lub łyżeczka oregano

Jak zrobić sos pomidorowy:

1. Pomidory myjemy, nacinamy na czubki nożykiem na krzyż, polewamy wrzątkiem, studzimy, obieramy ze skóry, usuwamy szypułki wraz ze zdrewniałymi częściami owoców.

2. Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do miski.

3. Ząbki czosnku obieramy, rozgniatając je wcześniej końcem noża, żeby łatwiej je było obrać i drobno siekamy.

4. Do rondla o grubym dnie wlewany oliwę, rozgrzewamy ją i dodajemy czosnek. Podgrzewamy ok. minuty, aż zacznie pachnieć, uważając jednak, by go nie przypalić, bo stanie się gorzki. 

5. Do rondla przekładamy pomidory, solimy i jeśli pomidory są bardzo kwaśne, dodajemy cukier. Całość  doprowadzamy do wrzenia.

6. Gdy sos się zagotuje, zmniejszamy temperaturę do minimum, dodajemy wybrane zioła i dusimy 30-40 minut.

7. Zgęstniały sos przecieramy przez sito, ale jeśli pestki w sosie nam nie przeszkadzają, możemy tę czynność pominąć.

Przepisy na sos pomidorowy – porady:

* Klasyczny sos pomidorowy możemy wykorzystać:
do makaronu – wtedy warto dodać do niego listki bazylii;
do klopsików lub warzywnego gulaszu – w tym wypadku do pomidorów dorzućmy tymianek
do posmarowania pizzy – tu najczęściej do przyprawiania sosu używa się oregano).

* Jeśli chcemy zrobić więcej sosu na zapas, wystarczy podwoić lub potroić składniki, sos przełożyć do słoików i zapasteryzować.