Na 250 ml sosu*
Przygotowanie: 50 minut
Sos pomidorowy – składniki:
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 60 ml oliwy
- łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 10 listków świeżej bazylii, łyżeczka tymianku lub łyżeczka oregano
Jak zrobić sos pomidorowy:
1. Pomidory myjemy, nacinamy na czubki nożykiem na krzyż, polewamy wrzątkiem, studzimy, obieramy ze skóry, usuwamy szypułki wraz ze zdrewniałymi częściami owoców.
2. Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
3. Ząbki czosnku obieramy, rozgniatając je wcześniej końcem noża, żeby łatwiej je było obrać i drobno siekamy.
4. Do rondla o grubym dnie wlewany oliwę, rozgrzewamy ją i dodajemy czosnek. Podgrzewamy ok. minuty, aż zacznie pachnieć, uważając jednak, by go nie przypalić, bo stanie się gorzki.
5. Do rondla przekładamy pomidory, solimy i jeśli pomidory są bardzo kwaśne, dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia.
6. Gdy sos się zagotuje, zmniejszamy temperaturę do minimum, dodajemy wybrane zioła i dusimy 30-40 minut.
7. Zgęstniały sos przecieramy przez sito, ale jeśli pestki w sosie nam nie przeszkadzają, możemy tę czynność pominąć.
Przepisy na sos pomidorowy – porady:
* Klasyczny sos pomidorowy możemy wykorzystać:
do makaronu – wtedy warto dodać do niego listki bazylii;
do klopsików lub warzywnego gulaszu – w tym wypadku do pomidorów dorzućmy tymianek
do posmarowania pizzy – tu najczęściej do przyprawiania sosu używa się oregano).
* Jeśli chcemy zrobić więcej sosu na zapas, wystarczy podwoić lub potroić składniki, sos przełożyć do słoików i zapasteryzować.