Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut 

Leczo węgierskie – składniki:

  • 4 cebule 500- 600 g 
  • 1 kg papryki o różnych kolorach, najlepiej podłużne strąki 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1 kg pomidorów 
  • 4 łyżki smalcu lub 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia  
  • 2 ostre papryczki (opcjonalnie) 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej  
  • 2 łyżeczki węgierskiej papryki słodkiej mielonej  
  • sól 

Jak zrobić leczo:

1. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, strąki kroimy w szerokie paski. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. 

2. Pomidory myjemy. Nacinamy na krzyż skórkę na czubku każdego owocu. Tak przygotowane pomidory układamy na dnie zlewu, polewamy je przez 1-2 minuty wrzątkiem z czajnika, czekamy minutę, zdejmujemy skórkę i kroimy pomidory w kostkę. 

3. Na rozgrzanym smalcu lub oleju szklimy cebulę, potem dodajemy pokrojoną paprykę i obrane ze skórki pomidory (jeśli lubimy ostre dania, dorzucamy też posiekane ostre papryki). Warzywa dusimy na małym ogniu ok. 10 minut, następnie dodajemy czosnek, mieloną paprykę i sól. Dusimy leczo tak długo, aż papryka będzie miękka, ale nie rozgotowana.

4. Gotowe leczo podajemy na ciepło z dobrym chlebem albo ryżem. 

Przepis na węgierskie leczo – sprawdzone porady:  

* Warto wiedzieć, że Węgrzy przygotowują tradycyjne leczo na smalcu z wędzonej słoniny. Dodają też do niego csabai kolbász, czyli węgierską wędlinę nie mającą polskiego odpowiednika. Jeśli zatem chcemy nasze leczo wzbogacić o mięsny składnik, możemy do niego dorzucić po prostu plasterki wiejskiej, lekko podsuszanej kiełbasy. 

* W okresie, kiedy nie ma na rynku dobrych pomidorów możemy się ratować pomidorami bez skórki z puszki. 

* Niektórzy dodają do leczo cukinię, dynię albo pieczarki, ale wtedy to będzie już zupełnie inne danie.