Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Figi zapiekane z kozim serem – składniki:

  • 8 świeżych fig
  • 8 plastrów pleśniowej roladki koziej (a jeśli ktoś nie przepada za kozim serem, może go zastąpić serem brie lub gorgonzolą)
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • garść orzeszków pinii albo posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki kremu balsamicznego – glassy (opcjonalnie)

Jak zrobić figi zapiekane z kozim serem:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 190-200 st.

2. Figi płuczemy, osuszamy, odcinamy końcówki, nacinamy na czubku na krzyż, układamy w naczyniu żaroodpornym.

3. W powstałe nacięcia wkładamy po grubym plastrze koziej roladki oraz po kilka igiełek rozmarynu, posypujemy ulubionymi orzechami, skrapiamy miodem, oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem.

4. Figi zapiekamy ok.15 minut, aż ser się rozpuści, a orzechy zrumienią.

5. Upieczone figi skrapiamy kremem balsamicznym (opcjonalnie) i podajemy jako przekąskę, np. z grzankami z bagietki lub wykładamy na miks sałat wymieszany z sosem winegret i podajemy jak sałatkę.

.