Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Figi zapiekane z kozim serem – składniki:
- 8 świeżych fig
- 8 plastrów pleśniowej roladki koziej (a jeśli ktoś nie przepada za kozim serem, może go zastąpić serem brie lub gorgonzolą)
- gałązka świeżego rozmarynu
- garść orzeszków pinii albo posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- łyżka miodu
- 2-3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki kremu balsamicznego – glassy (opcjonalnie)
Jak zrobić figi zapiekane z kozim serem:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury do 190-200 st.
2. Figi płuczemy, osuszamy, odcinamy końcówki, nacinamy na czubku na krzyż, układamy w naczyniu żaroodpornym.
3. W powstałe nacięcia wkładamy po grubym plastrze koziej roladki oraz po kilka igiełek rozmarynu, posypujemy ulubionymi orzechami, skrapiamy miodem, oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem.
4. Figi zapiekamy ok.15 minut, aż ser się rozpuści, a orzechy zrumienią.
5. Upieczone figi skrapiamy kremem balsamicznym (opcjonalnie) i podajemy jako przekąskę, np. z grzankami z bagietki lub wykładamy na miks sałat wymieszany z sosem winegret i podajemy jak sałatkę.
.