Makaron z sosem kurkowym

Porcja dla: 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Makaron z sosem kurkowym – składniki:

  • 250 g kurek
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego oregano (opcjonalnie)
  • sok z cytryny do smaku
  • 250 ml śmietanki 30%.
  • sól
  • 450 g makaronu, np. wstążki
  • 80 g startego parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić makaron z sosem kurkowym:

1. Grzyby dokładnie oczyszczamy wilgotną ściereczką lub pędzelkiem do grzybów. Staramy się nie płukać kurek (ani innych grzybów), chyba, że są bardzo zapiaszczone, inaczej stracą aromat i smak. Duże okazy kroimy.

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.