Makaron z sosem kurkowym

Makaron z sosem kurkowym
Makaron z sosem kurkowym fot. Dar1930 / shutterstock.com

Porcja dla: 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Makaron z sosem kurkowym – składniki:

  • 250 g kurek
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżego oregano (opcjonalnie)
  • sok z cytryny do smaku
  • 250 ml śmietanki 30%.
  • sól
  • 450 g makaronu, np. wstążki
  • 80 g startego parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić makaron z sosem kurkowym:

1. Grzyby dokładnie oczyszczamy wilgotną ściereczką lub pędzelkiem do grzybów. Staramy się nie płukać kurek (ani innych grzybów), chyba, że są bardzo zapiaszczone, inaczej stracą aromat i smak. Duże okazy kroimy.

2. Szalotkę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.

3. W płaskim, szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy szalotkę oraz czosnek, dorzucamy kurki, świeże listki oregano i smażymy 3-4 minuty, mieszając, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie całość zalewamy śmietankę i dusimy, aż sos zgęstnieje, solimy do smaku.

4. Gdy kurki się duszą, gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, zostawiając odrobinę wody z gotowania.

5. Makaron, wodę i połowę parmezanu dodajemy do sosu kurkowego. Podgrzewamy przez minutę na mocnym ogniu, mieszając.

6. Makaron rozkładany na ogrzane talerze i podajemy, posypując danie resztą parmezanu i świeżo mielonym pieprzem.

Grzyby z patelni

Grzyby smażone
Grzyby smażone shutterstock

Porcja dla: 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Grzyby z patelni – składniki:

  • 400 g leśnych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżka klarowanego masła
  • ulubione przyprawy: tymianek, rozmaryn lub koperek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki
  • Do podania:
    świeża bagietka lub grzanki przygotowane z czerstwej bułki

Jak zrobić grzyby z patelni:

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy wilgotną ściereczką lub pędzelkiem, duże okazy kroimy.
  2. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek
  4. Kiedy warzywa zmiękną dorzucamy grzyby, ulubione zioła, np. tymianek, i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż grzyby zmiękną, ale pozostaną jędrne (25-30 minut).
  5. Następnie odkrywamy patelnię, doprawiamy grzyby solą oraz pieprzem i krótko podsmażamy na większym ogniu.
  6. Gotowe grzyby posypujemy umytą, osuszoną i posiekaną natką i podajemy, np. na grzankach z bagietki.

Omlet z duszonymi kurkami

Omlet z kurkami
Omlet z kurkami Fot. Shutterstock

Porcja dla: 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Omlet z duszonymi kurkami – składniki:

  • 600 g kurek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)
  • świeżo mielony pieprz

Składniki na omlety:

  • 8 jajek zerówek lub od kur z wolnego wybiegu
  • 80 ml śmietany 18%
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ulubione zioła

Jak przygotować omlety z duszonymi kurkami:

  1. Kurki czyścimy, najlepiej pędzelkiem lub wilgotną szmatką (starajmy się ich nie myć, bo stracą aromat!), odcinamy końcówki trzonków, większe grzyby możemy pokroić.
  2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i szklimy cebulę oraz czosnek, dorzucamy kurki i smażymy 3 minuty. Podlewamy białym winem i mieszamy, żeby płyn odparował. Dusimy grzyby jeszcze 2-3 minuty, jednak nie dłużej, bo zrobią się twarde i gumowate. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy.
  3. Na omlety do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól i ubijamy widelcem lub rózgą, żeby składniki się połączyły.
  4. Suchą patelnię ustawiamy na bardzo małym ogniu, a gdy się rozgrzeje, zwiększamy ogień i roztapiamy pół łyżki masła, uważając, by się nie zrumieniło. Wlewamy 1/4 masy jajecznej i smażymy pierwszy omlet. Po chwili podważamy brzegi omletu, aby masa spłynęła na dno patelni, na wierzchu układamy porcję duszonych kurek i trzymamy na małym ogniu, aż jajka całkowicie się zetną. Omlet zsuwamy na ogrzany talerz, wycieramy patelnię papierowym ręcznikiem i w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe omlety.
  5. Danie dekorujemy pomidorkami i listkami natki lub ulubionych ziół, np. świeżego tymianku, koperku. Posiekane zioła możemy również dodać już podczas smażenia kurek – będą bardziej aromatyczne.