Na 20-26 sztuk
Przygotowanie: ok. 40 minut 

Knedle ze śliwkami – składniki: 

  • 500 g śliwek węgierek
  • 1 kg ziemniaków (po obraniu)
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka - zerówki lub od kur z wolnego wybiegu
  • sól
  • cukier

Do podania:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki tartej bułki
  • kwaśna śmietana
  • cynamon (opcjonalnie)

Jak zrobić knedle ze śliwkami: 

1. Ziemniaki obieram i gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy.

2. Kiedy ziemniaki się gotują, śliwki myjemy, osuszamy, nacinamy (ale nie do końca, żeby się nie rozpadły), wyjmujemy pestki, śliwki odstawiamy.

3. Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę na lekko posypany mąką blat kuchenny albo na stolnicę. Ziemniaki najlepiej przepuścić przez praskę dwukrotnie, żeby nie było w nich żadnych grudek.

4. W kopczyku ziemniaków robimy dołek, wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz sól i szybko zagniatamy ciasto, by powstała jednolita masa. Jeśli ciasto okaże się być bardzo lepkie, dorzucamy jeszcze łyżkę mąki i chwilę wyrabiamy. 

5. Z ziemniaczanego ciast toczymy wałek o średnicy ok. 4 centymetrów. Z wałka odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich oprószonymi mąką dłońmi kulki wielkości dużych orzechów włoskich.

6. Każdą kulkę spłaszczamy, nakładamy na powstały placuszek śliwkę bez pestki, do której wcześniej wsypujemy odrobinę cukru, i sklejamy ciasto, znów formując z niego kulkę.

7. Gotowe knedle układamy na podsypanym mąką blacie.

8. W garnku gotujemy wodę z solą. Knedle wkładamy delikatnie do wrzątku i gotujemy 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wykładamy łyżką cedzakową na półmisek.

9. Tartą bułkę podpiekamy na suchej patelni. Kiedy stanie się rumiana, dodajemy masło, mieszamy, aż się roztopi i odstawiamy.

10. Śmietanę mieszamy z cukrem i szczyptą cynamonu.

11. Knedle podajemy polane cynamonową śmietaną oraz tartą bułką z masłem.

Przepis na knedle ze śliwkami – sprawdzone porady: 

  • Najlepsze na wszelkie ziemniaczane kluski są mączyste ziemniaki typ C. Najpopularniejsze odmiany to: agnes, boryna, bryza, cekin, etiuda, ewelina, finezja, gracja, mazur, melody, tajfun.
  • Jeżeli lubimy knedle, które mają dużo owoców, to przygotujmy malutkie knedelki nadziewane połówkami śliwek – łatwiej je będzie oblepić cienką warstwą ciasta.
  • Do knedli można wykorzystać mrożone śliwki. Nie trzeba ich rozmrażać, bo łatwiej je będzie oblepiać ciastem. Knedle takie gotujemy nieco dłużej niż kluski ze świeżymi owocami, czyli 6-7 minut.