Na 20-26 sztuk
Przygotowanie: ok. 40 minut
Knedle ze śliwkami – składniki:
- 500 g śliwek węgierek
- 1 kg ziemniaków (po obraniu)
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka - zerówki lub od kur z wolnego wybiegu
- sól
- cukier
Do podania:
- 100 g masła
- 4 łyżki tartej bułki
- kwaśna śmietana
- cynamon (opcjonalnie)
Jak zrobić knedle ze śliwkami:
1. Ziemniaki obieram i gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy.
2. Kiedy ziemniaki się gotują, śliwki myjemy, osuszamy, nacinamy (ale nie do końca, żeby się nie rozpadły), wyjmujemy pestki, śliwki odstawiamy.
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.
oczywiście, w przeciwnym wypadku trzeba dodać górę mąki. I ziemniaki ugotować poprzedniego dnia.
Śliwki zaś winny być koszerne.