Na 20-26 sztuk
Przygotowanie: ok. 40 minut 

Knedle ze śliwkami – składniki: 

  • 500 g śliwek węgierek
  • 1 kg ziemniaków (po obraniu)
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka - zerówki lub od kur z wolnego wybiegu
  • sól
  • cukier

Do podania:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki tartej bułki
  • kwaśna śmietana
  • cynamon (opcjonalnie)

Jak zrobić knedle ze śliwkami: 

1. Ziemniaki obieram i gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy.

2. Kiedy ziemniaki się gotują, śliwki myjemy, osuszamy, nacinamy (ale nie do końca, żeby się nie rozpadły), wyjmujemy pestki, śliwki odstawiamy.

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.