Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zupa marchewkowa z pomarańczą - składniki:

600 g marchewki
duża pomarańcza
4 łyżki oleju arachidowego
sól do smaku
szczypta mielonego chilli
crème fraîche lub kwaśna śmietana do dekoracji

Jak przygotować zupę krem z marchewki i pomarańczy:

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew i smażymy 5 minut. Wlewamy 500 ml wody i gotujemy 15 minut pod przykryciem.

Marchew zestawiamy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia.

Pomarańczę myjemy, osuszamy, ścieramy skórkę.

Marchew miksujemy na gładką masę, dodajemy skórkę i sok z całej pomarańczy, doprawiamy solą i szczyptą chilli.

Zupę doprowadzamy do wrzenia, przelewamy do ogrzanych talerzy, dekorujemy łyżką crème fraîche lub kwaśnej śmietany.