Nietypowym składnikiem w tym daniu są suszone morele, które pieczemy razem z warzywami. Osładzają one całe danie, jednocześnie dodając mu wartości odżywczych. Te soczyste bakalie pełne są witamin i minerałów. Suszone morele mają wysoką zawartość witaminy A, która pomaga między innymi zachować zdrową skórę i utrzymać prawidłowy stan błon śluzowych. Morele wyróżniają się też wysoką zawartością witaminy C – ta pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz bierze udział w produkcji kolagenu zapewniającego odpowiednie funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Suszone morele są także źródłem witamin E oraz B1 i B2.

Bezglutenowy makaron z pieczonymi warzywami - składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 2 marchewki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 2 szklanki makaronu z soczewicy
  • 5 suszonych moreli
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki chili  w proszku
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków pinii

Bezglutenowy makaron z pieczonymi warzywamiBezglutenowy makaron z pieczonymi warzywami Fot. Anna Stefańska

Bezglutenowy makaron z pieczonymi warzywami - wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Papryki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na połówki. Wszystkie warzywa wraz z morelami umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą i chili. Skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, a następnie wsypujemy posiekany czosnek. Smażymy minutę, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem. Po upieczeniu warzywa przekładamy na patelnię (paprykę obieramy ze skóry) z pomidorowym sosem i mieszamy.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący makaron przekładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy orzeszkami pinii.