Wykorzystywany w tym przepisie ser gruyère pochodzi ze Szwajcarii. W przeciwieństwie do reszty szwajcarskich wyrobów mlecznych w serze tym nie znajdziemy dziurek. Wytwarza się go z niepasteryzowanego mleka krowiego, a zaliczany jest do serów twardych, podpuszczkowych i długo dojrzewających. Historia tego wyrobu sięga aż do 1115 roku do miasta... Gruyères. Ser ten charakteryzuje się twardą, zbitą teksturą, jasnożółtym odcieniem i pikantnym smakiem z wyraźną, orzechową nutą. Pochodzenie, skład, sposób produkcji oraz nazwa Gruyère chronione są przez Unię Europejską znakiem AOP.

Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.