Ta łatwa w wykonaniu, a przy tym niesamowicie efektowna i pyszna aromatyczna zapiekanka pasterka to znane danie w kuchni angielskiej. Tradycyjnie do jej wykonania używa się jagnięciny, ale nada się również dobrej jakości wieprzowina lub wołowina. Proste składniki zachwycają na nowo w tej kompozycji - szczególne wrażenie robią fantazyjnie pofalowane maślane tłuczone ziemniaki. Zapiekanka pasterska doskonale sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe dla całej rodziny, jak i kolacja. To danie jest oryginalnym przepisem zero waste, bowiem kiedyś do wykonanie zapiekanki shepherd's pie wykorzystywało się nic innego jak resztki po obiedzie.

Angielska zapiekanka pasterka shepherd's pie - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej jagnięciny, lecz może być także mielona łopatka wieprzowa)
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub wołowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia 

Angielska zapiekanka pasterka shepherd's pie Fot. Anna Stefańska. Angielska zapiekanka pasterka shepherd's pie - wykonanie:

Angielska zapiekanka pasterka Shepherd's pieAngielska zapiekanka pasterka Shepherd's pie Fot. Anna Stefańska

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki marchewki i pora. Smażymy 4-5 minut. Następnie dodajemy mięso razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i smażymy ok. 10 minut. Pod koniec smażenia wsypujemy groszek, zalewamy passatą pomidorową wraz z sosem worcestershire oraz bulionem. Gotujemy ok. 30 minut.

W międzyczasie w posolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości, ok. 25 minut. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło i tłuczemy, aż powstanie puszysta masa. Przygotowujemy głębokie naczynie do zapiekania. Przekładamy zawartość patelni, a na wierzchu umieszczamy utłuczone ziemniaki.

Na ziemniakach robimy widelcem wzorki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i wkładamy zapiekankę. Pieczemy ok. 30 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione.

Angielska zapiekanka pasterka Shepherd's pieAngielska zapiekanka pasterka Shepherd's pie Fot. Anna Stefańska