Ser cheddar to wyrób z mleka krowiego pochodzenia angielskiego. Możemy dostać go w trzech odsłonach - białej, żółtej i pomarańczowej. W smaku jest bardzo wyraźny i aromatyczny, natomiast jego konsystencję można określić jako twardą, lecz jednocześnie kremową. Doskonale smakuje roztopiony - jest często używany jako ser do burgerów, a także do popularnego amerykańskiego macaroni and cheese. Jego walory smakowe i wyczuwalne nuty są zależne od okresu dojrzewania. Cheddar we wczesnych etapach jest maślany, natomiast ser po dłuższym dojrzewaniu nabiera orzechowych nut. Cheddar wyróżnia pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko oraz duża zawartość witamin B2, B12 i A.

Zupa krem kalafiorowa z cheddarem i pesto bazyliowym - składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • ½ szklanki startego sera cheddar
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • przyprawy: pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu
  • do podania: pesto bazyliowe, orzeszki pinii

*Pesto także możemy przygotować sami. Potrzebne będą: doniczka bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ szklanki orzeszków pinii, 50 g startego parmezanu, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu. Orzeszki pinii lekko podprażamy na suchej patelni. Następnie z pozostałymi składnikami umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładki sos.

Zupa-krem kalafiorowa z cheddarem i pesto bazyliowymZupa-krem kalafiorowa z cheddarem i pesto bazyliowym Fot. Anna Stefańska

Zupa krem kalafiorowa z cheddarem i pesto bazyliowym - wykonanie:

Kalafiora kroimy na plastry i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 40 minut w 180 st. C. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy 2 minuty.

Do garnka dodajemy upieczony kalafior i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut, dodajemy starty ser cheddar oraz śmietanę. Blendujemy na krem. Gorącą zupę podajemy z pesto oraz orzeszkami pinii.