Oliwki kalamata znacząco różnią się od swoich czarnych i zielonych popularniejszych kuzynek. Kalamata jest lekko goryczkowata, ponieważ jej proces kiszenia jest nieco krótszy niż w przypadku oliwek zielonych. Ponadto oliwka ta jest bardziej miękka niż oliwka zielona. Wynika to z tego, że zbierana jest jako bardziej dojrzała. Kalamata doskonale sprawdza się w gorących daniach - na pizzy, zapiekance czy właśnie na pieczonym kalafiorze. Warto pamiętać, że dobroczynny kwas oleinowy zawarty w oliwkach zmniejsza ryzyko chorób krążenia, dlatego mieszkańcy basenu śródziemnomorskiego cieszą się długowiecznością.

Pieczony kalafior w stylu śródziemnomorskim z oliwkami, kaparami, suszonymi pomidorami - składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka odsączonych suszonych pomidorów
  • 10 zielonych oliwek
  • 10 oliwek kalamata
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ¼ szklanki odsączonych kaparów
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ½ szklanki świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ papryczki chili
Pieczony kalafior w stylu śródziemnomorskim z oliwkami, kaparami, suszonymi pomidorami
Pieczony kalafior w stylu śródziemnomorskim z oliwkami, kaparami, suszonymi pomidorami Fot. Anna Stefańska

Pieczony kalafior w stylu śródziemnomorskim z oliwkami, kaparami, suszonymi pomidorami - wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Kalafiora myjemy, pozbywamy się liści i kroimy w plastry. Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Obok układamy połówki pomidorków koktajlowych. Przyprawiamy solą, chili, tymiankiem i rozmarynem. 

Pieczemy 20 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy minutę, a następnie dodajemy oliwki, suszone pomidory pokrojone w paseczki, posiekaną papryczkę chili i kapary. 

Upieczonego kalafiora przekładamy razem z pomidorkami na talerz, a następnie przelewamy zawartość patelni.

Podajemy ze świeżymi listkami bazylii.