Oliwki kalamata znacząco różnią się od swoich czarnych i zielonych popularniejszych kuzynek. Kalamata jest lekko goryczkowata, ponieważ jej proces kiszenia jest nieco krótszy niż w przypadku oliwek zielonych. Ponadto oliwka ta jest bardziej miękka niż oliwka zielona. Wynika to z tego, że zbierana jest jako bardziej dojrzała. Kalamata doskonale sprawdza się w gorących daniach - na pizzy, zapiekance czy właśnie na pieczonym kalafiorze. Warto pamiętać, że dobroczynny kwas oleinowy zawarty w oliwkach zmniejsza ryzyko chorób krążenia, dlatego mieszkańcy basenu śródziemnomorskiego cieszą się długowiecznością.
Pieczony kalafior w stylu śródziemnomorskim z oliwkami, kaparami, suszonymi pomidorami - składniki:
- 1 główka kalafiora
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka odsączonych suszonych pomidorów
- 10 zielonych oliwek
- 10 oliwek kalamata
- 10 pomidorków koktajlowych
- ¼ szklanki odsączonych kaparów
- ½ łyżeczki chili w proszku
- ½ szklanki świeżej bazylii
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- ½ papryczki chili
Pieczony kalafior w stylu śródziemnomorskim z oliwkami, kaparami, suszonymi pomidorami - wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Kalafiora myjemy, pozbywamy się liści i kroimy w plastry. Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Obok układamy połówki pomidorków koktajlowych. Przyprawiamy solą, chili, tymiankiem i rozmarynem.
Pieczemy 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy minutę, a następnie dodajemy oliwki, suszone pomidory pokrojone w paseczki, posiekaną papryczkę chili i kapary.
Upieczonego kalafiora przekładamy razem z pomidorkami na talerz, a następnie przelewamy zawartość patelni.
Podajemy ze świeżymi listkami bazylii.