Przyjrzyjmy się bliżej głównej gwieździe tego niecodziennego dania - cykorii. To warzywo znamy głównie z sałatek, surówek i jako dodatek do dań, nie bójmy się jednak postawić jej na pierwszym planie i przyrządzić na ciepło. Cykoria wyglądem przypomina główkę sałaty, a wewnątrz kryje wiele odżywczych substancji, między innymi wspierający oczy karoten oraz dbający o utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej potas. Ze względu na bardzo dużą zawartość kwasu foliowego cykorię można śmiało polecić kobietom planującym ciążę oraz ciężarnym i karmiącym piersią. Ta witamina jest uznawana za niezbędną do zapewnienia prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. W cykorii znajdziemy również: cynk, magnez, wapń i fosfor.
Pieczona cykoria na cieście francuskim z orzechami pekan, gorgonzolą, serem kozim i natką pietruszki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 główek cykorii przekrojonych wzdłuż na pół
- 2 łyżeczki cukru
- 10 połówek orzechów pekan
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- 1 op. sera gorgonzola
- 1 roladka serka koziego
- 2 łyżki miodu
- ½ pęczka natki pietruszki
Pieczona cykoria na cieście francuskim z orzechami pekan, gorgonzolą, serem kozim i natką pietruszki Fot. Anna Stefańska
Pieczona cykoria na cieście francuskim z orzechami pekan, gorgonzolą, serem kozim i natką pietruszki - wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek razem z masłem, a następnie wsypujemy cukier. Smażymy 2 minuty, aż cukier lekko zbrązowieje. Wkładamy połówki cykorii i smażymy po 3 minuty z każdej strony, aż cykoria zmięknie i stanie się złocista. Na koniec skraplamy sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W formie do tarty układamy ciasto francuskie i nakłuwamy je widelcem. Układamy skarmelizowane cykorie, a na wierzchu za pomocą łyżeczki nakładamy ser gorgonzola i ser kozi. Pieczemy 20 minut, a 5 minut przed końcem posypujemy orzechami pekan, natką pietruszki i polewamy miodem.