Przyjrzyjmy się bliżej głównemu składnikowi tego niecodziennego dania – cykorii. To warzywo znamy głównie z sałatek i surówek, nie bójmy się jednak postawić jej na pierwszym planie i przyrządzić na ciepło. Cykoria wyglądem przypomina główkę sałaty, a wewnątrz kryje wiele odżywczych substancji, między innymi wspierający oczy karoten oraz dbający o utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej potas. Ze względu na bardzo dużą zawartość kwasu foliowego cykorię można śmiało polecić kobietom planującym ciążę oraz ciężarnym i karmiącym piersią. Ta witamina (B9) jest niezbędna do prawidłowego rozwój układu nerwowego dziecka. W cykorii znajdziemy również: cynk, magnez, wapń i fosfor.

Cykoria pieczona w cieście francuskim z orzechami pekan, gorgonzolą, serem kozim i natką pietruszki – składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 główek cykorii przekrojonych wzdłuż na pół
  • 2 łyżeczki cukru
  • 10 połówek orzechów pekan
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  •  łyżeczka masła
  • 180 g sera gorgonzola (opakowanie)
  • roladka serka koziego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Pieczona cykoria na cieście francuskim z orzechami pekan, gorgonzolą, serem kozim i natką pietruszki
Pieczona cykoria na cieście francuskim z orzechami pekan, gorgonzolą, serem kozim i natką pietruszki Fot. Anna Stefańska

Jak zrobić pieczoną cykoria w cieście francuskim z orzechami pekan, gorgonzolą, serem kozim i natką pietruszki:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę razem z masłem, a następnie wsypujemy cukier. Smażymy 2 minuty, aż cukier lekko zbrązowieje. Wkładamy połówki cykorii i smażymy po 3 minuty z każdej strony, aż cykoria zmięknie i stanie się złocista. Na koniec skraplamy ją sokiem z cytryny.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

3. W formie do tarty układamy ciasto francuskie i nakłuwamy je widelcem. Układamy skarmelizowane cykorie, a na wierzchu za pomocą łyżeczki nakładamy ser gorgonzola i pokrojoną na plasterki kozią roladkę.

4. Pieczemy 20 minut, a na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy orzechami pekan, natką pietruszki i polewamy miodem.