Przyjrzyjmy się bliżej głównej gwieździe tego niecodziennego dania - cykorii. To warzywo znamy głównie z sałatek, surówek i jako dodatek do dań, nie bójmy się jednak postawić jej na pierwszym planie i przyrządzić na ciepło. Cykoria wyglądem przypomina główkę sałaty, a wewnątrz kryje wiele odżywczych substancji, między innymi wspierający oczy karoten oraz dbający o utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej potas. Ze względu na bardzo dużą zawartość kwasu foliowego cykorię można śmiało polecić kobietom planującym ciążę oraz ciężarnym i karmiącym piersią. Ta witamina jest uznawana za niezbędną do zapewnienia prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. W cykorii znajdziemy również: cynk, magnez, wapń i fosfor.

Pieczona cykoria na cieście francuskim z orzechami pekan, gorgonzolą, serem kozim i natką pietruszki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 główek cykorii przekrojonych wzdłuż na pół
  • 2 łyżeczki cukru
  • 10 połówek orzechów pekan
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 op. sera gorgonzola
  • 1 roladka serka koziego
  • 2 łyżki miodu
  • ½ pęczka natki pietruszki

Pieczona cykoria na cieście francuskim z orzechami pekan, gorgonzolą, serem kozim i natką pietruszkiPieczona cykoria na cieście francuskim z orzechami pekan, gorgonzolą, serem kozim i natką pietruszki Fot. Anna Stefańska

Pieczona cykoria na cieście francuskim z orzechami pekan, gorgonzolą, serem kozim i natką pietruszki - wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek razem z masłem, a następnie wsypujemy cukier. Smażymy 2 minuty, aż cukier lekko zbrązowieje. Wkładamy połówki cykorii i smażymy po 3 minuty z każdej strony, aż cykoria zmięknie i stanie się złocista. Na koniec skraplamy sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W formie do tarty układamy ciasto francuskie i nakłuwamy je widelcem. Układamy skarmelizowane cykorie, a na wierzchu za pomocą łyżeczki nakładamy ser gorgonzola i ser kozi. Pieczemy 20 minut, a 5 minut przed końcem posypujemy orzechami pekan, natką pietruszki i polewamy miodem.