Mandarynki to owoce mocno kojarzące się z sezonem zimowym, śniegiem i świąteczną porą. Ich zapach dla wielu jest jak symbol otwierania prezentów i zdobienia choinki. Te małe pomarańczowe owoce, słodsze lub kwaśniejsze, łatwiejsze lub trudniejsze do obrania, oprócz wartości sentymentalnej mają też sporo wartości odżywczych. Mandarynki spożywamy chętnie zarówno na surowo, jak i w formie dżemu czy kompotu. Ten słodki owoc zawiera imponujący kompleks witamin, w tym: A, E, B2, B3, B6, tiaminę i kwas askorbinowy - witaminę C. Mandarynki mają w sobie dużą ilość błonnika, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i zapobiega zaparciom.
Krem z buraków z nutą mandarynki - składniki:
- 6 średnich buraczków
- 1 cebula
- sok z mandarynki
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 1 l bulionu warzywnego (lub wody)
- 1 łyżka śmietany 18%
Krem z buraków z nutą mandarynki - wykonanie:
Buraczki dokładnie myjemy, suszymy i owijamy folią spożywczą (matową stroną na zewnątrz). Pieczemy godzinę w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy, odwijamy z folii i obieramy ze skórek.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy 3 minuty posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Przekładamy do garnka, dodajemy buraczki pokrojone w kostkę, sok z mandarynki, posiekany tymianek i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut, a następnie blendujemy na zupę krem.
Podajemy z listkami świeżego tymianku i odrobiną śmietany.