Mandarynki to owoce mocno kojarzące się z sezonem zimowym, śniegiem i świąteczną porą. Ich zapach dla wielu jest jak symbol otwierania prezentów i zdobienia choinki. Te małe pomarańczowe owoce, słodsze lub kwaśniejsze, łatwiejsze lub trudniejsze do obrania, oprócz wartości sentymentalnej mają też sporo wartości odżywczych. Mandarynki spożywamy chętnie zarówno na surowo, jak i w formie dżemu czy kompotu. Ten słodki owoc zawiera imponujący kompleks witamin, w tym: A, E, B2, B3, B6, tiaminę i kwas askorbinowy - witaminę C. Mandarynki mają w sobie dużą ilość błonnika, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i zapobiega zaparciom.
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.