Mandarynki to owoce mocno kojarzące się z sezonem zimowym, śniegiem i świąteczną porą. Ich zapach dla wielu jest jak symbol otwierania prezentów i zdobienia choinki. Te małe pomarańczowe owoce, słodsze lub kwaśniejsze, łatwiejsze lub trudniejsze do obrania, oprócz wartości sentymentalnej mają też sporo wartości odżywczych. Mandarynki spożywamy chętnie zarówno na surowo, jak i w formie dżemu czy kompotu. Ten słodki owoc zawiera imponujący kompleks witamin, w tym: A, E, B2, B3, B6, tiaminę i kwas askorbinowy - witaminę C. Mandarynki mają w sobie dużą ilość błonnika, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i zapobiega zaparciom.

Krem z buraków z nutą mandarynki - składniki:

  • 6 średnich buraczków
  • 1 cebula
  • sok z mandarynki
  • 2 łyżki masła
  • 3  ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 l bulionu warzywnego (lub wody)
  • 1 łyżka śmietany 18%

Krem z buraków z nutą mandarynkiKrem z buraków z nutą mandarynki Fot. Anna Stefańska

Krem z buraków z nutą mandarynki - wykonanie:

Buraczki dokładnie myjemy, suszymy i owijamy folią spożywczą (matową stroną na zewnątrz). Pieczemy godzinę w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy, odwijamy z folii i obieramy ze skórek.

Na patelni roztapiamy masło i smażymy 3 minuty posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Przekładamy do garnka, dodajemy buraczki pokrojone w kostkę, sok z mandarynki, posiekany tymianek i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut, a następnie blendujemy na zupę krem.

Podajemy z listkami świeżego tymianku i odrobiną śmietany.