Cukinia to warzywo należące do rodziny dyniowatych, a jako mało kaloryczny produkt o niskim indeksie glikemicznym jest polecana zarówno chorującym na cukrzycę czy insulinooporność, jak i osobom na diecie redukcyjnej. Możemy ją przygotować na wiele sposobów - zrobić cukiniowy makaron z cienkich pasków, wydrążyć warzywo i potraktować je jako łódkę na nadzienie, ugrillować cukinię i podać ją w plastrach jako dodatek do dania... Możliwości jest wiele, ponieważ jest ona bardzo delikatna w smaku i uniwersalna. Co ciekawe, cukinia należy do warzyw ekologicznych niekumulujących metali ciężkich ani azotanów. Oznacza to, że nadaje się do spożycia w postaci surowej oraz do przetwarzania - kiszenia czy marynowania.
Kolorowa tarta z suszonymi pomidorami i pieczonymi warzywami - składniki:
- 2 średnie posiekane cebule
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 opakowanie hummusu (160 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- przyprawy: ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki bazylii
- sól i pieprz
- 1 łyżka bułki tartej
Kolorowa tarta z suszonymi pomidorami i pieczonymi warzywami - wykonanie:
Oliwę z oliwek wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Następnie wsypujemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy 2 minuty. Dodajemy mrożony groszek, suszone pomidory i przyprawy. Smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zawartość patelni studzimy i przekładamy do wysokiego naczynia (lub robota kuchennego jeśli mamy), dodajemy hummus, bułkę tartą i blendujemy na gładka masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Marchewki oraz cukinie myjemy, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w długie cieknie paski.
Okrągłą formę do tarty smarujemy masłem i układamy na niej ciasto francuskie. Ciasto nakłuwamy za pomocą widelca, a następnie przekładamy zblendowaną masę. Na wierzchu układamy naprzemiennie paseczki marchewki i cukinii. Lekko skraplamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut.
Po wyjęciu najlepiej odczekać 10 minut, aby tarta łatwiej się kroiła.