Cukinia to warzywo należące do rodziny dyniowatych, a jako mało kaloryczny produkt o niskim indeksie glikemicznym jest polecana zarówno chorującym na cukrzycę czy insulinooporność, jak i osobom na diecie redukcyjnej. Możemy ją przygotować na wiele sposobów - zrobić cukiniowy makaron z cienkich pasków, wydrążyć warzywo i potraktować je jako łódkę na nadzienie, ugrillować cukinię i podać ją w plastrach jako dodatek do dania... Możliwości jest wiele, ponieważ jest ona bardzo delikatna w smaku i uniwersalna. Co ciekawe, cukinia należy do warzyw ekologicznych niekumulujących metali ciężkich ani azotanów. Oznacza to, że nadaje się do spożycia w postaci surowej oraz do przetwarzania - kiszenia czy marynowania.

Kolorowa tarta z suszonymi pomidorami i pieczonymi warzywami - składniki:

  • 2 średnie posiekane cebule
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 opakowanie hummusu (160 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • przyprawy: ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka bułki tartej
Kolorowa tarta z suszonymi pomidorami i pieczonymi warzywami
Kolorowa tarta z suszonymi pomidorami i pieczonymi warzywami Fot. Anna Stefańska

Kolorowa tarta z suszonymi pomidorami i pieczonymi warzywami - wykonanie:

Oliwę z oliwek wlewamy na patelnię i podgrzewamy. Następnie wsypujemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy 2 minuty. Dodajemy mrożony groszek, suszone pomidory i przyprawy. Smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Zawartość patelni studzimy i przekładamy do wysokiego naczynia (lub robota kuchennego jeśli mamy), dodajemy hummus, bułkę tartą i blendujemy na gładka masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Marchewki oraz cukinie myjemy, a następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w długie cieknie paski.

Okrągłą formę do tarty smarujemy masłem i układamy na niej ciasto francuskie. Ciasto nakłuwamy za pomocą widelca, a następnie przekładamy zblendowaną masę. Na wierzchu układamy naprzemiennie paseczki marchewki i cukinii. Lekko skraplamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut.

Po wyjęciu najlepiej odczekać 10 minut, aby tarta łatwiej się kroiła.