Kolorowe naleśniki to danie, które zaskoczy i rozjaśni humor w ponurą pogodę. Są one niezwykle proste w przygotowaniu - do ciasta wystarczy dodać jeden z trzech barwiących składników. Oprócz intensywnego koloru kurkuma, burak (lub sok z buraka) i szpinak dodają daniu także witamin i składników odżywczych.

Naleśniki te świetnie smakują również na zimno - użyj ich, robiąc dziecku przekąskę lub pakując śniadanie do szkoły. Można je jeść zarówno na słodko - z dżemem czy konfiturą, czekoladowym kremem, jogurtem lub twarogiem albo świeżymi owocami, jak i w wytrawnej odsłonie - posmarowane białym serkiem i nadziane szynką oraz serem. Śmiało wykorzystaj naleśniki jako tortille i zwiń je w rulon z łososiem i awokado lub złóż w trójkąt przełożony papryką, ogórkiem, rzodkiewką i sałatą.

Kolorowe naleśniki - składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Dodatki aby uzyskać określony kolor:

  • kolor różowy: 1 burak starty na tarce o drobnych oczkach lub pół szklanki soku z buraka
  • kolor zielony: 100 g świeżego szpinaku
  • kolor żółty: 1 łyżeczka kurkumy

Kolorowe naleśnikiKolorowe naleśniki Fot. Anna Stefańska

Kolorowe naleśniki - wykonanie:

W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Miksujemy do momentu aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę wody, jeśli wyjdzie zbyt płynne, dosypujemy łyżkę mąki.

Następnie dodajemy składniki w zależności, jaki kolor chcemy uzyskać i wszystko ponownie dokładnie miksujemy.

Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju rzepakowego i wlewamy ciasto naleśnikowe. Patelnia musi być dobrze rozgrzana tak, aby ciasto nie przywierało. Smażymy około 2 minuty z każdej strony.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.