Kolorowe, wypełnione smakiem i świeżymi, chrupiącymi warzywami, idealnie komponującymi się z łagodnym smakiem śmietankowego serka - takie właśnie są tortille z tego przepisu. Poza tym zawierają w sobie inne wartościowe produkty. Awokado, uważane za najzdrowszy owoc świata, doskonale współgra z innymi składnikami, a co więcej - jest źródłem zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ma bardzo dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Awokado jest także produktem, który ma zastosowanie w profilaktyce i terapii takich problemów zdrowotnych, jak cukrzyca, miażdżyca oraz podwyższony cholesterol. Szczypiorek dodaje całości lekko ostrego akcentu, a ponadto ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i poprawia profil lipidowy krwi.
Tortille z warzywami i serkiem - składniki:
- 4 sztuki małych placków tortilli bezglutenowych (16 cm)
- biały serek do smarowania
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek
- 1 pomidor malinowy
- 1 opakowanie kiełków słonecznika
- 1 sałata karbowana
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
- 1 awokado
- sól do smaku
Tortille z warzywami i serkiem Fot. Anna Stefańska
Tortille z warzywami i serkiem - wykonanie:
Wszystkie tortille smarujemy białym serkiem.
Paprykę, awokado i ogórka kroimy na cienkie paseczki. Pomidora kroimy w plasterki. Listki sałaty myjemy i suszymy.
Na posmarowane tortille układamy kolejno – listek sałaty, plasterek pomidora, 3 paseczki papryki, 3 paseczki ogórka, 2 paseczki awokado, kiełki słonecznika, szczypiorek, lekko solimy i smarujemy ketchupem.
Każdą tortillę ciasno zwijamy w rulonik.
Dolną część tortilli możemy owinąć folią aluminiową, aby tortille się nie rozpadały.