Kolorowe, wypełnione smakiem i świeżymi, chrupiącymi warzywami, idealnie komponującymi się z łagodnym smakiem śmietankowego serka - takie właśnie są tortille z tego przepisu. Poza tym zawierają w sobie inne wartościowe produkty. Awokado, uważane za najzdrowszy owoc świata, doskonale współgra z innymi składnikami, a co więcej - jest źródłem zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ma bardzo dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Awokado jest także produktem, który ma zastosowanie w profilaktyce i terapii takich problemów zdrowotnych, jak cukrzyca, miażdżyca oraz podwyższony cholesterol. Szczypiorek dodaje całości lekko ostrego akcentu, a ponadto ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i poprawia profil lipidowy krwi. 

Tortille z warzywami i serkiem - składniki:

  • 4 sztuki małych placków tortilli bezglutenowych (16 cm)
  • biały serek do smarowania
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 opakowanie kiełków słonecznika
  • 1 sałata karbowana
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1 awokado
  • sól do smaku

Tortille z warzywami i serkiemTortille z warzywami i serkiem Fot. Anna Stefańska

Tortille z warzywami i serkiem - wykonanie:

Wszystkie tortille smarujemy białym serkiem.
Paprykę, awokado i ogórka kroimy na cienkie paseczki. Pomidora kroimy w plasterki. Listki sałaty myjemy i suszymy.
Na posmarowane tortille układamy kolejno – listek sałaty, plasterek pomidora, 3 paseczki papryki, 3 paseczki ogórka, 2 paseczki awokado, kiełki słonecznika, szczypiorek, lekko solimy i smarujemy ketchupem. 
Każdą tortillę ciasno zwijamy w rulonik.
Dolną część tortilli możemy owinąć folią aluminiową, aby tortille się nie rozpadały.