Owoc kaki, znany również jako persymona, jest źródłem witaminy A, E i K, kwasu askorbinowego (witaminy C) oraz witamin z grupy B. Dostarczy on również składników mineralnych - potasu, fosforu i wapnia. Badania naukowców z Mie University z Japonii wskazują także, że wyciąg z persymony ma potencjalne właściwości antynowotworowe za sprawą związków z grupy polifenoli.

Ciekawostka: owoce kaki od wieków są stosowane jako naturalny lek w medycynie chińskiej. Kuruje się nimi miejsca po ukąszeniu węża oraz podrażnioną skórę. Liście persymony natomiast stosowane są do leczenia różnych schorzeń - napar z nich skutecznie obniża ciśnienie i zmniejsza krzepliwość krwi.

Nie wiesz, jaki owoc kaki będzie najsmaczniejszy? W sklepie wybieraj okazy z gładką, czerwoną, połyskującą skórką, zwarte i mięsiste. Owoc persymony powinien mieć też zielone liście na wierzchołku.

Shakshuka z owocami kaki - składniki:

  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 owoce kaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach (lub 2 świeże pomidory)
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • przyprawy: 1 łyżeczka kolendry, pół łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka kurkumy, łyżeczka chili (lub mniej, jeśli nie lubimy ostrych potraw), 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 2 jajka
  • świeża kolendra
Shakshuka z owocami kaki
Shakshuka z owocami kaki Fot. Anna Stefańska

Shakshuka z owocami kaki - wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż zmięknie.
Papryki kroimy w paseczki i dodajemy do przesmażonej cebuli. Smażymy około 10-15 minut, aż zmiękną, lecz nie będą się rozpadać.
Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy – kolendrę, kmin, kurkumę, chili, słodką paprykę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i chwilę smażymy, aby przyprawy uwolniły aromat.
Następnie dodajemy owoce kaki, passatę pomidorową i pomidory krojone z puszki (lub świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę). Wszystko smażymy razem ok 10-12 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
W shakshuce łyżką wykonujemy 2 wgłębienia, w które kolejno wbijamy jajka.
Całą potrawę wraz patelnią wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 7-10 minut. Trzeba uważać, aby nie ścięły się żółtka.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z chrupiącym pieczywem.