Owoc kaki, znany również jako persymona, jest źródłem witaminy A, E i K, kwasu askorbinowego (witaminy C) oraz witamin z grupy B. Dostarczy on również składników mineralnych - potasu, fosforu i wapnia. Badania naukowców z Mie University z Japonii wskazują także, że wyciąg z persymony ma potencjalne właściwości antynowotworowe za sprawą związków z grupy polifenoli.
Ciekawostka: owoce kaki od wieków są stosowane jako naturalny lek w medycynie chińskiej. Kuruje się nimi miejsca po ukąszeniu węża oraz podrażnioną skórę. Liście persymony natomiast stosowane są do leczenia różnych schorzeń - napar z nich skutecznie obniża ciśnienie i zmniejsza krzepliwość krwi.
Nie wiesz, jaki owoc kaki będzie najsmaczniejszy? W sklepie wybieraj okazy z gładką, czerwoną, połyskującą skórką, zwarte i mięsiste. Owoc persymony powinien mieć też zielone liście na wierzchołku.
Shakshuka z owocami kaki - składniki:
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 4 ząbki czosnku
- 3 owoce kaki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach (lub 2 świeże pomidory)
- pół szklanki passaty pomidorowej
- przyprawy: 1 łyżeczka kolendry, pół łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka kurkumy, łyżeczka chili (lub mniej, jeśli nie lubimy ostrych potraw), 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- 2 jajka
- świeża kolendra
Shakshuka z owocami kaki - wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż zmięknie.
Papryki kroimy w paseczki i dodajemy do przesmażonej cebuli. Smażymy około 10-15 minut, aż zmiękną, lecz nie będą się rozpadać.
Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy – kolendrę, kmin, kurkumę, chili, słodką paprykę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i chwilę smażymy, aby przyprawy uwolniły aromat.
Następnie dodajemy owoce kaki, passatę pomidorową i pomidory krojone z puszki (lub świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę). Wszystko smażymy razem ok 10-12 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
W shakshuce łyżką wykonujemy 2 wgłębienia, w które kolejno wbijamy jajka.
Całą potrawę wraz patelnią wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 7-10 minut. Trzeba uważać, aby nie ścięły się żółtka.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z chrupiącym pieczywem.