Muffinki warzywne to doskonały sposób na przemycenie zdrowych składników do swojej diety w wersji słodkich lub wytrawnych przekąsek - buraczane, cukiniowe, szpinakowe czy fasolowe wypieki zyskują na popularności, nie ustępując słodkim wypiekom. Wytrawne muffiny są smaczne, a przy tym pożywne i dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych wartości odżywczych.

Betalainy, obecne w burakach (ale też na przykład w szpinaku) to barwniki, które nie tylko podnoszą naszą odporność, ale też spowalniają zachodzące procesy starzenia i zapobiegają rozwojowi nowotworów. Buraki dzięki wysokiej zawartości żelaza wzmacniają układ krwionośny i są źródłem niezastąpionych przeciwutleniaczy. Ponadto obecny w nich kwas foliowy pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę, której wysoki poziom może przyczyniać się do powstawania chorób serca.

Muffinki buraczane - składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki startego grana padano
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Muffinki buraczaneMuffinki buraczane Fot. Anna Stefańska

Muffinki buraczane - wykonanie:

Buraki myjemy, suszymy i owijamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika odwijamy z folii, studzimy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W misce łączymy mokre składniki i dokładnie mieszamy – jajka, jogurt i olej.
W drugiej misce mieszamy mąkę, sól, tymianek, sodę i ser grana padano.
Łączymy mokre i suche składniki w jednej misce, dodajemy starte buraki i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami.
Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
10 minut przed końcem pieczenia posypujemy płatkami migdałowymi.