Czy wiesz, jak możesz zwiększyć wartość odżywczą kawy, a jednocześnie nadać jej sezonowego smaku? Pumpkin Spice Latte z dodatkiem sezonowego warzywa i korzennych przypraw z pewnością ci zasmakuje, a przy tym dostarczysz sobie witaminy A, E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu i manganu, których źródłem jest dynia piżmowa.

Mleko dyniowe można przygotować w większej ilości na zapas, mnożąc podane w przepisie proporcje, a następnie przechowywać je kilka dni w lodówce. Dzięki temu w dowolnym momencie przyrządzimy sobie dyniową kawę, dodając jedynie zrobione szybko espresso. Słodkie, rozgrzewające mleko z pewnością zasmakuje też dzieciom. Nie ma też żadnych przeciwwskazań, aby bazą był napój roślinny – sojowy, migdałowy czy owsiany. Pumpkin Spice Latte stanie się wtedy odpowiednie dla wegan czy osób, które nie tolerują laktozy.

Pumpkin Spice Latte – składniki:

  • 1 espresso
  • 2 plastry dyni piżmowej
  • 100 ml mleka 2%
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, 1 laska cynamonu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 4 goździki, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Pumpkin Spice Latte
Pumpkin Spice LatteFot. Anna Stefańska

Pumpkin Spice Latte – wykonanie:

Plasterki dyni kroimy w kostkę, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 25-30 minut w 180°C. Następnie studzimy i blendujemy na gładkie purée.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy purée z dyni, syrop klonowy i przyprawy (laskę cynamonu, imbir, goździki i gałkę). Mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu. Wyjmujemy goździki, laskę cynamonu i całość przelewamy do spieniacza do mleka (możemy także użyć miksera, aby spienić dyniowe mleko).
Śmietankę ubijamy na sztywno.
W kubku zaparzamy espresso, a następnie wlewamy spienione dyniowe mleko.
Podajemy z bitą śmietaną oprószoną cynamonem.