Bowle to miski składające się z różnych składników, które można porównać do sałatek, z tym że zazwyczaj nie zawierają one sosu. Są doskonałym sposobem na wkomponowanie w dietę wielu warzyw czy owoców. Bowle zazwyczaj opierają się na liściastej lub węglowodanowej bazie, którą może być szpinak, sałata, jarmuż, ryż, makaron czy kasza. Następnie do miski wchodzą dodatki - w tym przypadku dynia, awokado, batat i ser feta, mogą one jednak być dowolnie zmodyfikowane według preferencji. Do bowla dorzucić można paprykę, ogórek, pomidorki koktajlowe, cebulę, buraka czy marchew. Opcjonalne są posypki - orzechy, pestki dyni czy słonecznika, sezam czy szczypiorek. Głównym składnikiem bowla zazwyczaj jest produkt białkowy - tofu, krewetki, kurczak, wołowina itd. W tym przypadku mowa o bowlu śniadaniowym, główne skrzypce gra zatem sadzone jajko. Popularne jest także dodawanie do misek strączków - fasoli, ciecierzycy, soczewicy czy grochu. Taki bowl to zawsze zdrowy i zbilansowany posiłek.

Śniadaniowy bowl z batatem, dynią, szpinakiem i jajkiem - składniki:

  • 1 średni batat
  • pół awokado
  • ½ dyni piżmowej
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 jajko
  • 100 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • garść orzechów nerkowca

Śniadaniowy bowl z batatem, dynią, szpinakiem i jajkiemŚniadaniowy bowl z batatem, dynią, szpinakiem i jajkiem Fot. Anna Stefańska

Śniadaniowy bowl z batatem, dynią, szpinakiem i jajkiem - wykonanie:

Batat i dynię kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu do zapiekania i doprawiamy solą, ostrą i słodką papryką i skraplamy oliwą z oliwek. Pieczemy 40 minut w 180°C.
Na patelni roztapiamy masło i przez minutę smażymy posiekany czosnek, dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 3 minuty.
Jajko rozbijamy i smażymy 3 minuty na maśle, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce układamy: kilka świeżych listków szpinaku, upieczone bataty i dynię, przesmażony szpinak, awokado w plasterkach, ser feta pokrojony w kosteczkę, jajko sadzone i orzechy nerkowca. 
Polewamy oliwą z oliwek.