Bowle to miski składające się z różnych składników, które można porównać do sałatek, z tym że zazwyczaj nie zawierają one sosu. Są doskonałym sposobem na wkomponowanie w dietę wielu warzyw czy owoców. Bowle zazwyczaj opierają się na liściastej lub węglowodanowej bazie, którą może być szpinak, sałata, jarmuż, ryż, makaron czy kasza. Następnie do miski wchodzą dodatki - w tym przypadku dynia, awokado, batat i ser feta, mogą one jednak być dowolnie zmodyfikowane według preferencji. Do bowla dorzucić można paprykę, ogórek, pomidorki koktajlowe, cebulę, buraka czy marchew. Opcjonalne są posypki – orzechy, pestki dyni czy słonecznika, sezam czy szczypiorek. Głównym składnikiem bowla zazwyczaj jest produkt białkowy - tofu, krewetki, kurczak, wołowina itd. W tym przypadku mowa o bowlu śniadaniowym, główne skrzypce gra zatem sadzone jajko. Popularne jest także dodawanie do misek strączków - fasoli, ciecierzycy, soczewicy czy grochu. Taki bowl to zawsze zdrowy i zbilansowany posiłek.
Śniadaniowy bowl z batatem, dynią, szpinakiem i jajkiem - składniki:
- 1 średni batat
- pół awokado
- ½ dyni piżmowej
- 200 g szpinaku baby
- 1 jajko
- 100 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- garść orzechów nerkowca
Śniadaniowy bowl z batatem, dynią, szpinakiem i jajkiem - wykonanie:
1. Batat i dynię kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu do zapiekania i doprawiamy solą, ostrą i słodką papryką i skraplamy oliwą z oliwek. Pieczemy 40 minut w 180 st.
2. Na patelni roztapiamy masło i przez minutę smażymy posiekany czosnek, dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy jeszcze 3 minuty.
3. Jajko rozbijamy i smażymy 3 minuty na maśle, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
4. W miseczce układamy: kilka świeżych listków szpinaku, upieczone bataty i dynię, przesmażony szpinak, awokado w plasterkach, ser feta pokrojony w kosteczkę, jajko sadzone i orzechy nerkowca.
Polewamy oliwą z oliwek.