Pad thai to lekkostrawna potrawa - smażony makaron, tradycyjnie robiony w woku z dodatkiem jajek. Jest on prawdziwą eksplozją smaków, charakteryzuje go bowiem duża ilość warzywnych dodatków, a także wyjątkowa kompozycja przypraw i intensywny sos, oparty na sosie rybnym i sojowym. W tym tajskim daniu nie powinno zabraknąć także pasty z tamaryndowca, kwaśnego owocu.
Pad thai można przygotowywać z różnymi składnikami białkowymi - najczęściej są to kurczak, krewetki, tofu lub wołowina. Dodaje się do niego też szczypiorek i orzeszki ziemne, a także kiełki fasoli mung. Składniki warzywne można modyfikować dowolnie według uznania, najważniejsza jest bowiem obecność charakterystycznego sosu i baza, czyli makaron ryżowy. W Tajlandii pad thai określany jest jako zdrowy fast food. Ta potrawa znalazła się na liście 50 najlepszych dań świata według CNN.
Pad thai z warzywami i kurczakiem - składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- makaron ryżowy
- 1 marchewka
- 2 szalotki
- ½ żółtej papryki
- 3 ząbki czosnku
- ½ główki brokuła
- 1 papryczka chili
- 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
- ½ szklanki orzeszków ziemnych
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy (po pół łyżeczki): słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, zioła tajskie
Sos Pad Thai:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 1 łyżeczka ostrego sosu Sriracha
- 1 łyżka masła orzechowego
Pad thai z warzywami i kurczakiem - wykonanie:
Żółtą paprykę kroimy w paseczki. Marchewkę kroimy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Szalotki siekamy.
Kurczaka kroimy w paseczki i umieszczamy w głębokim talerzu. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką, papryką, ostrą papryką oraz suszonymi ziołami tajskimi. Skraplamy oliwą z oliwek, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy posiekany czosnek razem z szalotkami, marchewką i żółta papryką. Smażymy 5 minut, a następnie dodajemy kurczaka i smażymy jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Brokuły gotujemy 5 minut w osolonej wodzie, a następnie przekładamy na patelnię do pozostałych warzyw.
W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu, a następnie wlewamy sos na patelnię i mieszamy.
Orzechy ziemne wraz z sezamem prażymy kilka minut na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przelewamy zimną wodą i przekładamy na patelnię z gorącym sosem.
Porcję makaronu przekładamy na talerz. Podajemy z prażonymi orzeszkami, sezamem i posiekanym szczypiorkiem.