Burrata to ser o niecodziennej konsystencji, wywodzący się z włoskiego regionu Apulia. Smakiem najbliżej mu do mozzarelli, jednak te wyroby mleczne dzieli kilka kluczowych różnic. Burrata to swego rodzaju serowa sakiewka, związana na górze małym węzełkiem, wypełniona gęstą śmietanką, w której zatopione są kawałki ciągnącej się mozzarelli. Dzięki temu jest ona niezwykle kremowa i doskonale sprawdza się jako składnik sałatek czy innych przekąsek. Bardzo często jest również podawana na pizzy, w całości lub rozprowadzona.

Burrata wytwarzana jest z krowiego lub bawolego mleka i charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Słowo „burrata" oznacza dosłownie „maślany", co wzięło się od aksamitnej konsystencji wnętrza sera, którego śmietankowe wypełnienie wylewa się po przekrojeniu kulki. Doskonale komponuje się z owocami, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi, ale świetnie smakuje też solo, podana z oliwą z oliwek i przyprawami - solą oraz pieprzem. 

Sałatka z burratą, figami i karmelizowanymi orzechami włoskimi - składniki:

  • 1 opakowanie sera burrata
  • 4 figi
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g ciemnych winogron
  • 100 g szpinaku baby
  • 10 pomarańczowych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki miodu (do prażonych orzechów)
  • sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, sok z połowy cytryny, kilka kropel octu winnego, szczypta soli i pieprzu
Sałatka z burratą, figami i karmelizowanymi orzechami włoskimi
Sałatka z burratą, figami i karmelizowanymi orzechami włoskimiFot. Anna Stefańska

Sałatka z burratą, figami i karmelizowanymi orzechami włoskimi - wykonanie:

Figi kroimy na ćwiartki. Pomidorki kroimy na połówki.
Orzechy włoskie wsypujemy na patelnię i prażymy 5 minut. Dodajemy miód, dokładnie mieszamy i prażymy jeszcze 3 minuty. Studzimy, uważając, aby orzechy się nie posklejały.
W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.
Na talerzu układamy listki szpinaku, ćwiartki fig, pomidorki koktajlowe, prażone orzechy, winogrona i ser burrata. Polewamy przygotowanym sosem.