Królestwem kozich serów jest Francja – kraj znany z doskonałej kuchni, szczególnie jeśli mowa o nabiale i pieczywie. Obecnie wyrabia się około 120 gatunków koziego sera, a każdy z nich charakteryzuje się mocnym, ostrym aromatem opisywanym nawet jako cierpki. Smak ten jest typowy dla wyrobów z koziego mleka i ma wielu fanów, a im dojrzalszy jest ser, tym bardziej wyczuwalne są jego specyficzne nuty. 

Mleko kozie jest niehomogeniczne i zawiera sporo bakterii, dlatego wszystkie wyroby produkowane są z niego dopiero po poddaniu procesowi pasteryzacji. Do najczęściej spożywanych kozich serów należą twarde i miękkie twarożki, kozi ser pleśniowy brie o słodkawym, cytrusowym aromacie, włoski brunet z grzybowymi i drożdżowymi nutami oraz słona, twarda grecka feta. Sery z mleka koziego nierzadko wzbogacane są przyprawami.

Grzanki z kozim serem i figami – składniki:

  • 1 bagietka
  • 1 roladka koziego sera
  • 4 figi
  • 50 g rukoli
  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • 4 plasterki boczku (opcjonalnie)
  • szczypta sezamu

Grzanki z kozim serem i figamiGrzanki z kozim serem i figami Fot. Anna Stefańska

Grzanki z kozim serem i figami – wykonanie:

Boczek podpiekamy na suchej patelni około 3 minut z każdej strony.
Bagietkę kroimy na kromki i każdy kawałek smarujemy serem kozim. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 7 minut w 170°C. Po wyjęciu na każdym kawałku układamy kilka listków rukoli, plasterek boczku, plasterek figi, posypujemy płatkami migdałowymi i sezamem.