Królestwem kozich serów jest Francja – kraj znany z doskonałej kuchni, szczególnie jeśli mowa o nabiale i pieczywie. Obecnie wyrabia się około 120 gatunków koziego sera, a każdy z nich charakteryzuje się mocnym, ostrym aromatem opisywanym nawet jako cierpki. Smak ten jest typowy dla wyrobów z koziego mleka i ma wielu fanów, a im dojrzalszy jest ser, tym bardziej wyczuwalne są jego specyficzne nuty.
Mleko kozie jest niehomogeniczne i zawiera sporo bakterii, dlatego wszystkie wyroby produkowane są z niego dopiero po poddaniu procesowi pasteryzacji. Do najczęściej spożywanych kozich serów należą twarde i miękkie twarożki, kozi ser pleśniowy brie o słodkawym, cytrusowym aromacie, włoski brunet z grzybowymi i drożdżowymi nutami oraz słona, twarda grecka feta. Sery z mleka koziego nierzadko wzbogacane są przyprawami.
Grzanki z kozim serem i figami – składniki:
- 1 bagietka
- 1 roladka koziego sera
- 4 figi
- 50 g rukoli
- ¼ szklanki płatków migdałowych
- 4 plasterki boczku (opcjonalnie)
- szczypta sezamu
Grzanki z kozim serem i figami Fot. Anna Stefańska
Grzanki z kozim serem i figami – wykonanie:
Boczek podpiekamy na suchej patelni około 3 minut z każdej strony.
Bagietkę kroimy na kromki i każdy kawałek smarujemy serem kozim. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 7 minut w 170°C. Po wyjęciu na każdym kawałku układamy kilka listków rukoli, plasterek boczku, plasterek figi, posypujemy płatkami migdałowymi i sezamem.