Wyróżniamy dwa rodzaje pietruszki - naciową i korzeniową. W przypadku pietruszki naciowej wyłącznie jej liście nadają się do spożycia, a pietruszka korzeniowa ma jadalne obie części - zarówno korzeń, jak i natkę. Pietruszka kojarzona jest głównie z dobroczynnymi właściwościami swojej zielonej części - natki, jednak jej korzeń również ma dużo witamin i składników odżywczych. Jest ona doskonałym źródłem witamin: A, C oraz K, a także kwasu foliowego. Jeżeli chodzi o substancje mineralne, których dostarcza pietruszka, na wyróżnienie z pewnością zasługuje wysoka zawartość nie tylko potasu, ale również magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Warzywo to jest też dobrym źródłem wpływającego na trawienie błonnika. Tę zupę krem opierającą się na pietruszce można oczywiście podać posypaną... jej natką. Na zdrowie!
Krem pietruszkowo-gruszkowy - składniki:
- 5 pietruszek
- 1 gruszka
- 1 cebula
- kawałek pora (biała część)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki chili
- pół szklanki śmietanki słodkiej 30 proc.
- 1,5 l bulionu warzywnego
- szczypta soli i pieprzu
- do podania: świeże listki melisy lub mięty, suszone jabłka, płatki parmezanu, świeżo zmielony pieprz, czipsy z boczku
Krem pietruszkowo-gruszkowy Fot. Anna Stefańska
Krem pietruszkowo-gruszkowy - wykonanie:
Pietruszki obieramy i kroimy w grube plasterki. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojonego w plasterki pora. Smażymy 3 minuty, a następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, chili i gałką muszkatołową. Mieszamy i smażymy 5 minut, aż przyprawy nabiorą aromatu. Dodajemy gruszkę i zalewamy bulionem. Gotujemy 25 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki krem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami – świeżymi ziołami, parmezanem, suszonymi jabłkami czy czipsami z boczku.