Jabłkowa tarta z owocami osnutymi warstwą słodkiego karmelu, podkreślona jesiennymi przyprawami - goździkami i cynamonem, przygotowana w przewrotny sposób. Tartę tatin przyrządza się niestandardowo, bo najpierw do naczynia wsadzamy górną warstwę, a następnie spód ciasta, aby po upieczeniu je obrócić. Tartę tatin można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - miękkie jabłka na kruchej podstawie smakują wybornie w obu wersjach.

Deser ten jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu - po zrobieniu karmelu pozostaje tylko ułożyć jabłka na jego warstwie w formie, a następnie pieczemy najpierw same owoce, a później jedynie dokładamy ciasto francuskie. Można kupić gotowe kruche ciasto lub przyrządzić je samodzielnie. Tartę tatin możemy również przyrządzić na patelni metalowej lub żeliwnej.

Tarta tatin - składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 100 g cukru trzcinowego (można także użyć białego)
  • 80 g masła
  • kilka goździków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina mąki
Tarta tatin
Tarta tatin Fot. Anna Stefańska

Tarta tatin - wykonanie:

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Wycinamy koło o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.

Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier i roztapiamy przez 5-7 minut. W tym czasie nie mieszamy cukru, możemy jednak od czasu do czasu lekko poruszać patelnią na boki. Gdy cukier zacznie mieć płynną konsystencję i uzyska brązowawy kolor, wyłączamy ogień i wkładamy masło oraz goździki. Lekko mieszamy. 

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. 

Do formy do tart wlewamy przygotowany karmel (wcześniej wyjmując goździki) a następnie układamy jabłka. Ważne, aby były ułożone dość ciasno obok siebie (zaokrągloną częścią do dołu). Posypujemy je lekko cynamonem. 

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w 180°C.

Podpieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie lekko zmrożone ciasto francuskie. Zawijamy brzegi ciasta do środka, tak aby przykryły jabłka, a następnie nakłuwamy je w kilku miejscach drewnianym patyczkiem lub wykałaczką.

Pieczemy 35-40 minut, aż ciasto stanie się złociste.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy około 30 minut. Następnie przesuwamy nożem dookoła, tak aby nie przywierało do naczynia, i odwracamy do góry nogami, przekładając na duży talerz.

Możemy podać z lodami lub bitą śmietaną.