Jabłkowa tarta z owocami osnutymi warstwą słodkiego karmelu, podkreślona jesiennymi przyprawami - goździkami i cynamonem, przygotowana w przewrotny sposób. Tartę tatin przyrządza się niestandardowo, bo najpierw do naczynia wsadzamy górną warstwę, a następnie spód ciasta, aby po upieczeniu je obrócić. Tartę tatin można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - miękkie jabłka na kruchej podstawie smakują wybornie w obu wersjach.
Deser ten jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu - po zrobieniu karmelu pozostaje tylko ułożyć jabłka na jego warstwie w formie, a następnie pieczemy najpierw same owoce, a później jedynie dokładamy ciasto francuskie. Można kupić gotowe kruche ciasto lub przyrządzić je samodzielnie. Tartę tatin możemy również przyrządzić na patelni metalowej lub żeliwnej.
Tarta tatin - składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 4 jabłka
- 100 g cukru trzcinowego (można także użyć białego)
- 80 g masła
- kilka goździków
- pół łyżeczki cynamonu
- odrobina mąki
Tarta tatin - wykonanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Wycinamy koło o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy na 10 minut do zamrażalnika.
Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier i roztapiamy przez 5-7 minut. W tym czasie nie mieszamy cukru, możemy jednak od czasu do czasu lekko poruszać patelnią na boki. Gdy cukier zacznie mieć płynną konsystencję i uzyska brązowawy kolor, wyłączamy ogień i wkładamy masło oraz goździki. Lekko mieszamy.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.
Do formy do tart wlewamy przygotowany karmel (wcześniej wyjmując goździki) a następnie układamy jabłka. Ważne, aby były ułożone dość ciasno obok siebie (zaokrągloną częścią do dołu). Posypujemy je lekko cynamonem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w 180°C.
Podpieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie lekko zmrożone ciasto francuskie. Zawijamy brzegi ciasta do środka, tak aby przykryły jabłka, a następnie nakłuwamy je w kilku miejscach drewnianym patyczkiem lub wykałaczką.
Pieczemy 35-40 minut, aż ciasto stanie się złociste.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy około 30 minut. Następnie przesuwamy nożem dookoła, tak aby nie przywierało do naczynia, i odwracamy do góry nogami, przekładając na duży talerz.
Możemy podać z lodami lub bitą śmietaną.