Mac and cheese, mac'n'cheese lub po prostu macaroni and cheese to potrawa szczególnie rozpowszechniona w krajach anglosaskich, jednak ze względu na to, że jest prosta w wykonaniu, a przy tym smaczna i sycąca, podbija serca miłośników sera i makaronu na całym świecie. Powstają setki wariacji na jej temat, od prostszych, w których do makaronu dodaje się boczek czy papryczki jalapeño, po bardziej udziwnione wersje z pokruszonymi pikantnymi chrupkami kukurydzianymi lub chipotle i chorizo. Ten jesienny twist polega na dodaniu do sosu purée z dyni piżmowej, dzięki czemu makaron nabiera aromatycznego, lekko słodkawego posmaku. Dyniowy akcent sprawia, że aksamitny serowy sos staje się jeszcze bardziej rozgrzewający i plasuje to danie w czołówce jesiennych przepisów, które odżywiają ciało i duszę. Dzięki mieszance wyraźnych przypraw i dodatkowi podsmażonego boczku danie nie traci na głębi i subtelna słodycz łączy się ze słonymi i pikantnymi nutami.

Jesienny mac and cheese z dynią - składniki:

  • 250 g makaronu typu kolanka
  • 2 łyżki masła
  • ½ średniej dyni piżmowej
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g mozzarelli
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 plasterki boczku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Jesienny mac and cheese z dyniąJesienny mac and cheese z dynią Fot. Anna Stefańska

Jesienny mac and cheese z dynią - wykonanie:

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu do zapiekania. Doprawiamy solą, ostrą i słodką papryką, skraplamy oliwą z oliwek. Pieczemy 40 minut w 180 °C.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy i blendujemy na gładkie purée.
Plasterki boczku rumienimy około 5 minut na patelni, aż będą chrupiące.
Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając - do momentu, aż sos będzie gładki i gęsty. 
Następnie do sosu dodajemy purée dyniowe, starty ser cheddar, mozzarellę oraz boczek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy  zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przesypujemy na patelnię z sosem. 
Mieszamy i możemy podawać od razu lub przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cheddarem i zapiekamy dodatkowo w piekarniku jeszcze 10 minut.