Curry z dodatkiem dyni piżmowej lub hokkaido, wypełnione orzechami nerkowca, cebulą i ciecierzycą z dodatkiem szpinaku, zatopione w kremowym sosie na mleku kokosowym idealnie łączącym wszystkie smaki i łagodzącym wydźwięk dania, urozmaicone aromatycznymi przyprawami: czosnkiem, chili, kurkumą i oczywiście żółtą pastą curry to danie idealne nie tylko dla fanów kuchni wschodniej, ale też po prostu dla tych ceniących smaczne i zdrowe posiłki, którymi można się najeść. Dodatkowo posiłek ten jest szybki w przygotowaniu i można go przechowywać po zrobieniu nawet kilka dni. Podawane z ryżem (który można z powodzeniem zastąpić pieczywem naan) curry jest wyraźne w smaku, a ponadto można je przygotować z innymi dodatkami warzywnymi za każdym razem, dzięki czemu jest uniwersalne, a jednocześnie zaskakujące.
Curry z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem oraz nerkowcami - składniki:
- 1 torebka ryżu basmati
- ½ dyni piżmowej lub mała dynia hokkaido
- 400 ml mleka kokosowego
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- ½ puszki ciecierzycy
- 3 łyżki żółtej pasty curry
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g szpinaku baby
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- garść posiekanego szczypiorku
Curry z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem oraz nerkowcami Fot. Anna Stefańska
Curry z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem oraz nerkowcami - wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skraplamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i chili. Pieczemy ok. 30 minut.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy 3 minuty posiekaną cebulę, aż stanie się szklista, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy pastę curry, a po minucie wlewamy mleko kokosowe. Chwilę redukujemy, a następnie dodajemy ciecierzycę, listki szpinaku, orzechy nerkowca oraz upieczoną dynię.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż podajemy z sosem curry oraz posiekanym szczypiorkiem.