Curry z dodatkiem dyni piżmowej lub hokkaido, wypełnione orzechami nerkowca, cebulą i ciecierzycą z dodatkiem szpinaku, zatopione w kremowym sosie na mleku kokosowym idealnie łączącym wszystkie smaki i łagodzącym wydźwięk dania, urozmaicone aromatycznymi przyprawami: czosnkiem, chili, kurkumą i oczywiście żółtą pastą curry to danie idealne nie tylko dla fanów kuchni wschodniej, ale też po prostu dla tych ceniących smaczne i zdrowe posiłki, którymi można się najeść. Dodatkowo posiłek ten jest szybki w przygotowaniu i można go przechowywać po zrobieniu nawet kilka dni. Podawane z ryżem (który można z powodzeniem zastąpić pieczywem naan) curry jest wyraźne w smaku, a ponadto można je przygotować z innymi dodatkami warzywnymi za każdym razem, dzięki czemu jest uniwersalne, a jednocześnie zaskakujące.

Curry z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem oraz nerkowcami - składniki:

  • 1 torebka ryżu basmati
  • ½ dyni piżmowej lub mała dynia hokkaido
  • 400 ml mleka kokosowego
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ puszki ciecierzycy
  • 3 łyżki żółtej pasty curry
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g szpinaku baby
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posiekanego szczypiorku

Curry z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem oraz nerkowcamiCurry z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem oraz nerkowcami Fot. Anna Stefańska

Curry z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem oraz nerkowcami - wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skraplamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i chili. Pieczemy ok. 30 minut.
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy 3 minuty posiekaną cebulę, aż stanie się szklista, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy pastę curry, a po minucie wlewamy mleko kokosowe. Chwilę redukujemy, a następnie dodajemy ciecierzycę, listki szpinaku, orzechy nerkowca oraz upieczoną dynię. 
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż podajemy z sosem curry oraz posiekanym szczypiorkiem.