Brukselka, a właściwie kapusta brukselska, to podobno odmiana powstała w efekcie skrzyżowania ze sobą jarmużu i kapusty głowiastej. Te małe warzywne kulki, tak niechętnie spożywane przez dzieci, są bardzo zdrowe - nie tylko wspomagają układ odpornościowy, ale też wykazują działanie antynowotworowe dzięki obecności sulforafanu, będącego silnym przeciwutleniaczem. Brukselka przyspiesza również leczenie infekcji, a ponadto jest polecana kobietom z problemami hormonalnymi ze względu na swoją zdolność do usuwania nadmiaru estrogenu z organizmu. Co więcej, zawiera ona naprawdę sporą dawkę witaminy C - już 100 gramów brukselki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Brukselka słynie również z różnorodnych składników mineralnych obecnych w składzie, a do tych zaliczamy magnez, wapń, fosfor, żelazo, potas, cynk oraz miedź i mangan.
Brukselka zapiekana w miodzie z bakaliami i serem feta - składniki:
- 0,5 kg brukselki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 op. sera feta
- szczypta soli, pieprzu i chili
- kilka sztuk suszonych moreli
- pól szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cukru
Brukselka zapiekana w miodzie z bakaliami i serem feta - wykonanie:
Brukselkę myjemy i obieramy z zewnętrznych listków. Gotujemy 10 minut w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Odsączamy i studzimy.
Do dużej miski wlewamy oliwę i mieszamy z musztardą, miodem, solą, pieprzem i chili.
Wystudzone brukselki kroimy na połówki, wrzucamy do miski z przygotowanym dipem i dokładnie obtaczamy w sosie. Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy 20 minut w 180 st. C.
Wyjmujemy, posypujemy orzechami, serem feta i morelami. Pieczemy jeszcze 10 minut.