Musaka to potrawa typowa dla greckiej kuchni. Pożywna i sycąca, opiera się na dużej ilości warzyw z dodatkiem przypraw i bogatych w białko roślin strączkowych, przez co jest wyjątkowo aromatyczna - znajdziemy tu pomidory, paprykę, cebulę, bakłażana, cukinię, ziemniaki i czerwoną soczewicę. Wzbogacona mieszanką wyraźnych, intensywnych przypraw jak czosnek, bazylia, papryka, kurkuma i oregano, które podkreślają smak warzyw, z pewnością zapadnie w pamięć każdemu, kto jej spróbuje. Całości dopełnia kremowy sos beszamelowy i ciągnąca się pierzynka z sera, pod którą zapieczone są wszystkie składniki. Tradycyjnie musaka podawana jest z mięsem mielonym - wołowiną, cielęciną lub baraniną, ale można ją przyrządzić także w wersji wegetariańskiej.

Wege musaka z bakłażanem i soczewicą - składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 cukinie
  • 10 ziemniaków
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki oregano
  • szczypta soli i pieprzu
  • pól szklanki świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g mozzarelli
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sos beszamelowy - składniki:

  • 30 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu

Wege musaka z bakłażanem i soczewicąWege musaka z bakłażanem i soczewicą Fot. Anna Stefańska

Wege musaka z bakłażanem i soczewicą - wykonanie:

Bakłażany i cukinię kroimy w plasterki. Z czerwonej papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Bakłażany, cukinię oraz paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprzem oraz skraplamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut.
Ziemniaki obieramy i lekko podgotowujemy, ok. 15 minut. Po wystudzeniu kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwię z oliwek i smażymy 3 minuty posiekaną cebulę. Dodajemy plasterki czosnku i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy soczewicę oraz przyprawy. Smażymy 3 minuty, a następnie zalewamy szklanką wody. Gotujemy, aż soczewica wchłonie całą wodę. Jeśli będzie jeszcze twarda, dolewamy więcej wody. Na koniec dodajemy pomidory z puszki.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie wsypujemy mąkę, łyżkę po łyżce, i mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, wlewamy mleko, aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.

Naczynie do zapiekania skraplamy oliwą z oliwek. Wszystkie przygotowane warzywa dzielimy na dwie części i układamy kolejno: plasterki ziemniaków, plasterki cukinii, plasterki bakłażana i paprykę. Zalewamy pomidorowym sosem z soczewicą i posypujemy listkami bazylii. Następnie układamy drugą część warzyw: ziemniaki, cukinie, bakłażany, paprykę. Zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy połową mozzarelli.

Zapiekamy 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy resztą mozzarelli.
Podajemy ze świeżymi listkami bazylii i parmezanem.