Musaka to potrawa typowa dla greckiej kuchni. Pożywna i sycąca, składa się z dużej ilości warzyw z dodatkiem przypraw. Całości dopełnia kremowy sos beszamelowy i ciągnąca się pierzynka z sera, pod którą zapieczone są wszystkie składniki.
Tradycyjnie musaka podawana jest z mięsem mielonym - wołowiną, cielęciną lub baraniną, ale można ją przyrządzić także w wersji wegetariańskiej, np. z soczewicą.
Dla 4-6 osób
Przygotowanie:
Musaka z bakłażanem i soczewicą – składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 2 cukinie
- 10 ziemniaków
- 200 g czerwonej soczewicy
- 4 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
- czerwona papryka
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki oregano
- szczypta soli i pieprzu
- pól szklanki świeżej bazylii
- 4 łyżki oliwy
- 100 g startej twardej mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu
Na sos beszamelowy:
- 30 g masła
- 3 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Jak zrobić musakę wege z bakłażanem i soczewicą:
1. Bakłażany i cukinię kroimy w plasterki. Z czerwonej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy strąki wzdłuż na ćwiartki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
2. Bakłażany, cukinię oraz paprykę układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprzem oraz skraplamy oliwą. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut.
3. Ziemniaki obieramy i lekko podgotowujemy ok. 15 minut. Po wystudzeniu kroimy w plasterki.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwię i smażymy na niej przez 3 minuty posiekaną cebulę. Dodajemy plasterki czosnku i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy soczewicę oraz przyprawy. Smażymy 3 minuty, a następnie zalewamy szklanką wody. Gotujemy, aż soczewica wchłonie całą wodę. Jeśli będzie jeszcze twarda, dolewamy więcej wody. Na koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę lub pomidory z puszki, mieszamy, odstawiamy.
5. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondlu roztapiamy masło, a następnie wsypujemy mąkę, łyżkę po łyżce, i mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, wlewamy mleko i gotujemy, mieszając, tak długo, aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Naczynie do zapiekania skraplamy oliwą. Wszystkie przygotowane warzywa dzielimy na dwie części i układamy kolejno: plasterki ziemniaków, plasterki cukinii, plasterki bakłażana i paprykę. Zalewamy pomidorowym sosem z soczewicą i posypujemy listkami bazylii. Następnie układamy drugą część warzyw: ziemniaki, cukinie, bakłażany, paprykę. Zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy połową mozzarelli.
7. Zapiekamy 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy resztą mozzarelli.
8. Podajemy ze świeżymi listkami bazylii i parmezanem.
Przepis: Anna Stefańska