Czy szukasz wypieku, który zamyka w sobie obecną porę roku lepiej niż jakikolwiek inny? Kruchy, maślany spód, rozpływający się w ustach farsz na śmietance i jajkach, w którym łączą się słodkie gruszki, lekko pikantny ser gorgonzola i chrupiące orzechy, wzbogacone charakterystycznym aromatem gałki muszkatołowej i ziołową nutą rozmarynu... Oto słodkość, która długo nie da o sobie zapomnieć - pełna współgrających ze sobą smaków tarta z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi. Nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa: gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Orzechy włoskie to za to pokarm dla mózgu. Zawierają wspomagające układ nerwowy witaminy z grupy B - konkretnie B6 i kwas foliowy, czyli witaminę B9. Ich pomarszczony kształt przypominający zwoje nie jest przypadkowy! Gorgonzola również jest jednym ze zdrowszych, a przy tym lekkostrawnych włoskich serów. Ponadto nie zawiera glutenu ani laktozy (zawdzięcza to procesowi potrójnej fermentacji), jest więc dobrym dodatkiem do diety osób z nietolerancją wymienionych składników.

Tarta z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi - składniki:

Ciasto na tartę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 3 gruszki konferencje
  • 1 opakowanie sera gorgonzola (ok. 150-200 g)
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i pieprzu
  • pół łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 10 połówek orzechów włoskich

Tarta z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimiTarta z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi Fot. Anna Stefańska

Tarta z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi - wykonanie:

Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy sól, masło pokrojone w kosteczkę oraz jajko. Zagniatamy na ciasto. Jeśli będzie będzie zbyt suche, możemy dodać łyżkę zimnego mleka.
Odkładamy na 30 minut do lodówki. Gruszki obieramy i kroimy wzdłuż w paseczki.
W drugiej misce łączymy śmietankę z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i gałką muszkatołową.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, układamy w formie do tarty. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Gdy lekko się podpiecze, wyjmujemy z piekarnika, układamy plasterki gruszek i zalewamy śmietanką z jajkami. Na wierzchu układamy pokruszony ser gorgonzola i kawałki orzechów włoskich.
Pieczemy jeszcze 25-30 minut.