Jaglanka to nie tylko idealne śniadanie, ale też podwieczorek lub deser. Ta aromatyczna propozycja na mleku migdałowym z dodatkiem karmelizowanych na miodzie cynamonowych śliwek to prawdziwa gratka dla fanów sezonowych owoców i jesiennych przepisów. Posypana jest chrupiącymi migdałami, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego warto do swojego jadłospisu dorzucić garść migdałów dziennie? Wszystkie orzechy są zdrowe, ale migdały zasługują na specjalne wyróżnienie. Przede wszystkim mają wpływ na zdrowie naszych kości - zawierają w sobie wszystkie składniki odżywcze, które są istotne w tej kwestii: wapń, fosfor, potas, mangan i magnez. Zapobiegają również wystąpieniu osteoporozy, choroby kości, w przypadku której ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem. Migdały są również bardzo dobrym źródłem witaminy E (zawierają jej nawet 12 razy więcej niż orzechy włoskie), która dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym wspomaga pracę serca.
Jeżeli chcesz, aby jaglanka była wegańska - zamień miód na syrop klonowy lub z agawy.

Jaglanka z karmelizowanym śliwkami - składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ¾ szklanki mleka migdałowego
  • 200 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki miodu
  • garść migdałów lub płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jaglanka z karmelizowanym śliwkami
Jaglanka z karmelizowanym śliwkami Fot. Anna Stefańska

Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami - wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem. Wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. 
Gotujemy pod przykryciem, nie mieszając, około 15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Układamy na patelni i smażymy kilka minut. W międzyczasie śliwki ostrożnie obracamy drewnianą szpatułką. Dodajemy miód, cynamon i smażymy kolejne kilka minut, aż śliwki nabiorą aromatu.
Kaszę podajemy od razu z gorącymi śliwkami.