Przepis wywodzący się z dziewiętnastowiecznego Nowego Jorku na sałatkę łączącą w sobie owoce i warzywa z dodatkiem majonezu i soczystej piersi z kurczaka? To idealna propozycja na przekąskę w ciągu dnia, dodatek do obiadu czy danie główne - szczególnie na kolację. Sałatka Waldorf (nazwana po hotelu Waldorf Astoria, w którym została podana po raz pierwszy przez szefa kuchni podczas balu charytatywnego na rzecz szpitala dziecięcego), bo tak nazywa się ten miks winogron i jabłek z orzechami włoskimi w akompaniamencie selera, jest szybka w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna oraz odpowiednia dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki dodatkowi mięsa oraz orzechów jest pożywna i syci na długo - świetnie sprawdzi się w pracy. Lekki dressing na bazie jogurtu połączonego z majonezem i sokiem z cytryny sprawia, że wszystkie składniki łączą się ze sobą w wyjątkowo smaczną całość.

Sałatka Waldorf - składniki:

  • 1 opakowanie roszponki lub mix sałat
  • 2 jabłka
  • 300 g winogron bezpestkowych
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 średniej wielkości seler
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf Fot. Anna Stefańska

Sałatka Waldorf - wykonanie:

Jabłka i seler obieramy i kroimy w cienkie paseczki, wkładamy do miski i skraplamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Pierś w kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miski, obtaczamy w przyprawach i zalewamy z oliwą z oliwek. Odstawiamy na 30 minut, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni ok. 5 minut.
W miseczce łączymy majonez z jogurtem, solą i pieprzem.
Do dużej miski wkładamy umytą roszponkę (lub mix sałat). Dodajemy jabłka, seler, kawałki piersi z kurczaka, orzechy (można je wcześniej uprażyć kilka minut na suchej patelni), winogrona. Polewamy sosem majonezowo-jogurtowym.