Szpinak, dynia piżmowa, suszone pomidory, chili, czosnek, cebula i mleczko kokosowe - to składniki, które tworzą wielowymiarowe, słodko-pikantne, kremowe doświadczenie smakowe. To aromatyczne danie makaronowe jest sycące i rozgrzewające. Łączy w sobie sezonową dynię, zatopioną w aksamitnym mleczku kokosowym, z ostrzejszymi przyprawami podkreślającymi jej walory smakowe.
Szpinak jest bardzo zdrowy - zawiera przeciwutleniacze (kemferol i kwercetynę) oraz jest źródłem składników odżywczych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, kwas foliowy, witamina C i witamina A. Naukowcy twierdzą, że szpinak ma pozytywny wpływ na wzrok i zdrowie mózgu, a także charakteryzuje się działaniem przeciwnowotworowym. Ponadto zapobiega wrzodom żołądka, chroniąc błonę śluzową tego organu.
Makaron z pieczoną dynią - składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 300 ml mleczka kokosowego
- 100 g szpinaku baby
- 10 kawałków suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki chili w proszku
- 150 g makaronu rigatoni lub podobnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Makaron z pieczoną dynią Fot. Anna Stefańska
Makaron z pieczoną dynią - wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Dynię obieramy, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skraplamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Pieczemy 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy.
Cebulę drobno siekamy i smażymy 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę.
Na patelnię dodajemy upieczoną dynię oraz mleczko kokosowe. Redukujemy ok. 10 minut.
Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz szpinak. Mieszamy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podajemy gorący z sosem dyniowym.