Dieta SIRT została opracowana przez Aidana Gogginsa i Glena Mattena, naukowców z Uniwersytetu w Surrey w Anglii. W 2016 roku wydali oni książkę opisującą zasady tej metody odchudzania - "The SirtFood Diet". SIRT polega na stworzeniu deficytu kalorycznego (co jest niezbędne do zrzucenia kilogramów) i połączeniu jedzonych produktów z koktajlami bogatymi w aktywatory sirtuin, które przyspieszają spalanie tłuszczu, korzystnie wpływają na aktywność hormonów tarczycy, regulują poziom glukozy i insuliny w organizmie oraz pozytywnie wpływają na metabolizm. Dieta składa się z czterech etapów, podczas których stopniowo podnosi się ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii - w pierwszych trzech istotną rolę odgrywają koktajle takie, jak ten poniżej, czyli zielone smoothie na selerze, rukoli, jarmużu, pietruszce i matchy.

Zielone smoothie SIRT - składniki:

  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 40 g rukoli
  • 75 g jarmużu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 zielone jabłko
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka matchy

Zielone smoothie SIRTZielone smoothie SIRT Fot. Anna Stefańska

Zielone smoothie SIRT - wykonanie:

Z selera, rukoli, jarmużu, natki, lubczyku i jabłka wyciskamy sok – najlepiej w wolnoobrotowej wyciskarce, lecz można także wykorzystać blender. Dodajemy sok z cytryny i matchę. Dokładanie mieszamy, aby matcha zupełnie się rozpuściła.