Czy coś kojarzy się ze złotą polską jesienią bardziej niż sezonowe owoce? Jabłka, gruszki, pigwy i oczywiście śliwki... Istnieje wiele ich odmian, jednak to o węgierce zazwyczaj myślimy po usłyszeniu słowa „śliwka". Jej drzewo należy do najbardziej popularnych roślin sadowniczych - jest bardzo łatwa w uprawie, przez co wiele osób sadzi ją nawet na działkach. Śliwa odwdzięcza się dużą ilością owoców, które pojawiają się co roku i są niezastąpione w kuchni zarówno przy wytrawnych, jak i słodkich daniach. Śliwki szczególnie dobrze komponują się z mięsami oraz można z nich tworzyć wspaniałe wypieki - drożdżówki, ciasta i tarty. Przepis na jedną z nich poznacie dzisiaj. Płatki migdałowe i cynamon idealnie współgrają z kwaskowatym smakiem śliwek, komplementując obecne w nich nuty i tworząc wyjątkowy aromat. Dzięki dodaniu cukru wanilinowego kruchy spód również ma delikatny, słodkawy posmak. 

Tarta ze śliwkami - składniki:

  • ½ kg śliwek węgierek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru lub ksylitolu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub skyra
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżka cukru pudru

Tarta ze śliwkamiTarta ze śliwkami Fot. Anna Stefańska

Tarta ze śliwkami - wykonanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, sól i mieszamy.
Schłodzone masło kroimy w kostkę. Dodajemy do suchych składników razem z jajkiem i jogurtem naturalnym. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Zwijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Wkładamy do dużej miski, posypujemy lekko cukrem i cynamonem.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i układamy w posmarowanej masłem formie do tart. Nakłuwamy widelcem i pieczemy samo ciasto 15 minut w 180 st. C.
Na podpieczonym cieście układamy śliwki i ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.