To danie, które przez dobór przypraw - imbiru, kurkumy i kolendry, mocno kojarzy się z kuchnią Wschodu - a więc z kuchnią pełną smaku, aromatu, wyrazistych akcentów i kontrastów. Słodkie nuty w dyni i ziemniakach łączą się z kremowym, gęstym mleczkiem kokosowym i aksamitnym masłem, aby zostać skontrowane przez wyraźną cebulę, wybijający się czosnek i rozgrzewający imbir. Ostra papryka i akcent chili przy podaniu podkręcają intensywne już smaki, dodając pikanterii. Po zblendowaniu wszystkich składników uzyskana konsystencja jest bardzo treściwa, ale jednocześnie jedwabista, przypominająca smoothie. Zupa krem z dyni z wiórkami kokosowymi to pomysł na jesienny obiad, w którym przemycamy nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele witamin i składników mineralnych, tak niezbędnych naszym organizmom w tym pełnym wahań temperatury okresie. 

Zupa krem z dyni z wiórkami kokosowymi - składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 5 średnich ziemniaków
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru
  • przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • do podania: 1 łyżka wiórków kokosowych, ½ papryczki chili

Zupa krem z dyni z wiórkami kokosowymiZupa krem z dyni z wiórkami kokosowymi Fot. Anna Stefańska

Zupa krem z dyni z wiórkami kokosowymi - wykonanie:

Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Skraplamy oliwą z oliwek, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i smażymy 3 minuty posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek, upieczona dynię, ziemniaki pokrojone w kostkę, starty imbir, kurkumę i kolendrę. Dokładanie mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut.

Wszystko zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości ziemniaków. Wlewamy mleczko kokosowe i wszystko blendujemy na gładki krem. 

Podajemy z wiórkami kokosowymi i posiekaną papryczką chili.