To danie, które przez dobór przypraw - imbiru, kurkumy i kolendry, mocno kojarzy się z kuchnią Wschodu - a więc z kuchnią pełną smaku, aromatu, wyrazistych akcentów i kontrastów. Słodkie nuty w dyni i ziemniakach łączą się z kremowym, gęstym mleczkiem kokosowym i aksamitnym masłem, aby zostać skontrowane przez wyraźną cebulę, wybijający się czosnek i rozgrzewający imbir. Ostra papryka i akcent chili przy podaniu podkręcają intensywne już smaki, dodając pikanterii. Po zblendowaniu wszystkich składników uzyskana konsystencja jest bardzo treściwa, ale jednocześnie jedwabista, przypominająca smoothie. Zupa krem z dyni z wiórkami kokosowymi to pomysł na jesienny obiad, w którym przemycamy nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele witamin i składników mineralnych, tak niezbędnych naszym organizmom w tym pełnym wahań temperatury okresie.
Zupa krem z dyni z wiórkami kokosowymi - składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 5 średnich ziemniaków
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 cm korzenia świeżego imbiru
- przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki kolendry
- sól, pieprz do smaku
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- do podania: 1 łyżka wiórków kokosowych, ½ papryczki chili
Zupa krem z dyni z wiórkami kokosowymi Fot. Anna Stefańska
Zupa krem z dyni z wiórkami kokosowymi - wykonanie:
Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Skraplamy oliwą z oliwek, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.
W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i smażymy 3 minuty posiekaną cebulę. Dodajemy posiekany czosnek, upieczona dynię, ziemniaki pokrojone w kostkę, starty imbir, kurkumę i kolendrę. Dokładanie mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut.
Wszystko zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości ziemniaków. Wlewamy mleczko kokosowe i wszystko blendujemy na gładki krem.
Podajemy z wiórkami kokosowymi i posiekaną papryczką chili.
Potem:
Krupnik, kapuśniak, grzybowa, cebulowa, barszcz biały, barszcz czerwony, wodzionka, pomidorowa - wszystkie w wersji wegetariańskiej.