Zupa krem to idealny posiłek na początek jesieni - jest konkretniejsza niż lekkie, wodniste w konsystencji zupy, rozgrzewa i syci na długo. Można ją podawać z pieczywem lub solo, a kiedy zostanie reszta na dnie garnka - wykorzystać jako sos. Piekąc uprzednio składniki na zupę krem, wydobywamy z nich intensywny, dymny aromat i pełnię smaku, dzięki czemu otrzymujemy danie nieustępujące tym z najbardziej wykwintnych restauracji. Oto przepis na zupę krem z pieczonej papryki i pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku oraz intensywnych przypraw - chili i tymianku. Dzięki dodatku śmietanki ostrość zupy równoważy się, a ona sama staje się bardziej kremowa. Kuleczki mozzarelli, z którymi podajemy gotowy krem, roztapiają się w nim, tworząc ciągnący, serowy akcent. To szybkie i pyszne danie na  obiad czy kolację, które posmakuje nawet najwybredniejszym. 

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 4 pomidory malinowe
  • 1,5 l bulionu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • przyprawy: pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki płatków chili, pół łyżeczki tymianku
  • do podania: kuleczki mozzarelli, ziarenka słonecznika, paseczki ogórka

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorówZupa krem z pieczonej papryki i pomidorów Fot. Anna Stefańska

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - wykonanie:

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części. Pomidory myjemy i kroimy na pól. Papryki razem z pomidorami układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Warzywa skraplamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy godzinę w 180 st. C.

Po upieczeniu paprykę i pomidory studzimy i obieramy ze skóry,

Cebulę i czosnek siekamy. W garnku roztapiamy masło i przesmażamy cebulę 3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy upieczone warzywa, przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem.

Podajemy gorący z kuleczkami mozzarelli, paseczkami ogórka i słonecznikiem.