Zupa krem to idealny posiłek na początek jesieni - jest konkretniejsza niż lekkie, wodniste w konsystencji zupy, rozgrzewa i syci na długo. Można ją podawać z pieczywem lub solo, a kiedy zostanie reszta na dnie garnka - wykorzystać jako sos. Piekąc uprzednio składniki na zupę krem, wydobywamy z nich intensywny, dymny aromat i pełnię smaku, dzięki czemu otrzymujemy danie nieustępujące tym z najbardziej wykwintnych restauracji. Oto przepis na zupę krem z pieczonej papryki i pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku oraz intensywnych przypraw - chili i tymianku. Dzięki dodatku śmietanki ostrość zupy równoważy się, a ona sama staje się bardziej kremowa. Kuleczki mozzarelli, z którymi podajemy gotowy krem, roztapiają się w nim, tworząc ciągnący, serowy akcent. To szybkie i pyszne danie na obiad czy kolację, które posmakuje nawet najwybredniejszym.
Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - składniki:
- 4 czerwone papryki
- 4 pomidory malinowe
- 1,5 l bulionu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml śmietanki kremówki
- przyprawy: pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki płatków chili, pół łyżeczki tymianku
- do podania: kuleczki mozzarelli, ziarenka słonecznika, paseczki ogórka
Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów Fot. Anna Stefańska
Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - wykonanie:
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 4 części. Pomidory myjemy i kroimy na pól. Papryki razem z pomidorami układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Warzywa skraplamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy godzinę w 180 st. C.
Po upieczeniu paprykę i pomidory studzimy i obieramy ze skóry,
Cebulę i czosnek siekamy. W garnku roztapiamy masło i przesmażamy cebulę 3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy upieczone warzywa, przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem.
Podajemy gorący z kuleczkami mozzarelli, paseczkami ogórka i słonecznikiem.