Łosoś w sosie kurkowym - składniki: 

  • --ing 500g świeżego łososia ing--
  • --ing ½ kg zielonej lub żółtej fasolki szparagowej  ing--
  • --ing 250ml słodkiej śmietanki 30%  ing--
  • --ing 300g kurek ing--
  • --ing 2 cebule  ing--
  • --ing 3 ząbki czosnku  ing--
  • --ing 2 łyżki oliwy  ing--
  • --ing 2 łyżki soku z cytryny  ing--
  • --ing sól, pieprz do smaku  ing--
  • --ing ½ łyżeczki chili  ing--
  • --ing ½ łyżeczki kurkumy  ing--
  • --ing 100ml białego wina   ing--
  • --ing 2 łyżki masła  ing--
  • --ing pół pęczka koperku  ing--
  • --ing kilka plasterków cytryny  ing--
  • --ing 1 łyżeczka miodu ing--

Łosoś w sosie kurkowym - przygotowanie:

Łosoś w sosie kurkowym
Łosoś w sosie kurkowymFot. Anna Stefańska

--ins Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Łososia myjemy, kroimy na kilka mniejszych części i układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Skraplamy oliwą i sokiem z cytryny. Polewamy miodem i układamy plasterki cytryny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-14 minut. 

Kurki dokładnie myjemy i suszymy. Kroimy na mniejsze kawałki. Mniejsze kurki możemy pozostawić w całości. 

Fasolkę obieramy i gotujemy 30 minut w posolonej wodzie. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekaną cebulę przez 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek, kurki i smażymy 5-7 minut. Dodajemy wino i chwilę smażymy, aby odparował alkohol. Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, śmietankę, masło i redukujemy na małym ogniu ok. 15 minut. 

Do gorącego sosu dodajemy fasolkę szparagową oraz łososia z piekarnika. Posypujemy koperkiem i podajemy. ins--