Łosoś w sosie kurkowym - składniki:
- --ing 500g świeżego łososia ing--
- --ing ½ kg zielonej lub żółtej fasolki szparagowej ing--
- --ing 250ml słodkiej śmietanki 30% ing--
- --ing 300g kurek ing--
- --ing 2 cebule ing--
- --ing 3 ząbki czosnku ing--
- --ing 2 łyżki oliwy ing--
- --ing 2 łyżki soku z cytryny ing--
- --ing sól, pieprz do smaku ing--
- --ing ½ łyżeczki chili ing--
- --ing ½ łyżeczki kurkumy ing--
- --ing 100ml białego wina ing--
- --ing 2 łyżki masła ing--
- --ing pół pęczka koperku ing--
- --ing kilka plasterków cytryny ing--
- --ing 1 łyżeczka miodu ing--
Łosoś w sosie kurkowym - przygotowanie:
--ins Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Łososia myjemy, kroimy na kilka mniejszych części i układamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Skraplamy oliwą i sokiem z cytryny. Polewamy miodem i układamy plasterki cytryny. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-14 minut.
Kurki dokładnie myjemy i suszymy. Kroimy na mniejsze kawałki. Mniejsze kurki możemy pozostawić w całości.
Fasolkę obieramy i gotujemy 30 minut w posolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekaną cebulę przez 3 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek, kurki i smażymy 5-7 minut. Dodajemy wino i chwilę smażymy, aby odparował alkohol. Dodajemy sól, pieprz, kurkumę, śmietankę, masło i redukujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
Do gorącego sosu dodajemy fasolkę szparagową oraz łososia z piekarnika. Posypujemy koperkiem i podajemy. ins--