Risotto z kurkami - składniki: 

  • 200g ryżu do risotto Arborio 
  • 200g kurek
  • ok. 0,5l bulionu warzywnego 
  • 3 łyżki masła 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 50g parmezanu lub grana padano 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • ½ puszki pomidorów cherry lub 2 świeże pomidory 
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 1 łyżka natki pietruszki.

Risotto z kurkami - przygotowanie:

Risotto z kurkamiRisotto z kurkami Fot. Anna Stefańska

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła. Przesmażamy przez 2 minuty posiekaną cebulę, a następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy jeszcze minutę. 

Kurki dokładnie myjemy i suszymy. Kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy 2 minuty, mieszając z przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy ryż, mieszamy ze składnikami na patelni, a następnie wlewamy wino i czekamy jeszcze 2 minuty aby odparowało. 

Ciepły bulion do ryżu wlewamy porcjami (po ok. pól szklanki). Kolejną porcję dodajemy dopiero wtedy, kiedy ostatnia się wchłonie. Zajmie to ok. 20 minut, ale dzięki temu ryż będzie miękki i aksamitny. Jeśli zrobimy to za szybko ryż pozostanie twardy w środku. 

Na koniec dodajemy pomidory – świeże lub z puszki, posiekaną natkę pietruszki, 2 łyżki startego parmezanu i doprawiamy według uznania rozmarynem, solą i pieprzem. Smażymy jeszcze minutę, a następnie wyłączamy podgrzewanie, dodajemy łyżkę masła, resztę startego parmezanu i pozostawiamy na minutę pod przykryciem. 

Risotto najlepiej jest podawać od razu po zrobieniu.